Referat Turismul In Masivul Ceahlau

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 19 Mai 2015

Descriere Referat

    Prima parte a acestui referat delimiteaza conceptual termeni precum “potential turistic”, “atractie turistica”, “destinatie turistica”. Din acest punct de vedere, pentru a veni in sprijinul turistilor din aceasta zona au fost create inca din anul 1860 poteci pentru a putea urca pe Ceahlau si-a face aceasta zona cat mai accesibila.
    
    Este foarte important ca daca tot dispunem de asemenea zone deosebite, sa le valorificam pentru ca tot mai multi vizitatori sa se bucure de o vacanta minunata si de neuitat. 

    Trasee de alpinism accesibile pasionatilor de escaladari si drumetii montane, o cascada superba, Duruitoarea, faimoasa stanca Dochia, care, potrivit legendei, este fiica regelui Decebal pe care Zamolxis a transformat-o in stanca, lacul Izvorul Muntelui, dar si o vegetatie cu peste 1000 specii floristice, o fauna cu aproape 1300 specii sunt doar cateva dintre atractiile Muntilor Ceahlau. A doua rezervatie naturala din tara din punct de vedere a marimii, prima fiind Parcul Forestier Vanatori, se gaseste tot in aceasta zona si este Parcul National Ceahlau, acesta avand si mai multe categorii de arii protejate, rezervatii stiintifice si natural-botanice, dar si monumente ale naturii.

    Mostenirea istorica lasata modernitatii este uriasa. De exemplu, in Poiana Scaune arheologii au descoperit un nivel de locuire preistoric, o asezare-atelier cu un inventar litic considerabil.

    Daca zona nu permite cultura plantelor (datorita terenurilor accidentate si a conditiilor climaterice), ea este totusi favorabila prelucrarii lemnului si pastoritului, ocupatie de baza a locuitorilor.

    Astfel de informatii ca cele de mai sus, dar si multe alte atractii ale Ceahlaului si motive demne de luat in considerare pentru a vizita acest loc se gasesc in paginile acestui referat, foarte atent si minutios elaborat.

Extras din referat:

    “Muntii Ceahlau constituie una dintre cele mai bine conturate unitati naturale din Carpatii Orientali, care se impune in masivele vecine print-un peisaj aparte, ceea ce-i confera o valoare turistica deosebita. De aceea a fost numit foarte des regele Carpatilor, Farul Moldovei, Nestemata Carpatilor. 
    
    Muntii Ceahlau sunt incadrati de vai largi si adanci (Bistricioara, Bistrita si Bicaz) ce se separa de masivele vecine alcatuite din sisturi cristaline sau din flis gresos. De-a lungul vailor se poate ajunge in diferite puncte ce se pot realiza pe drumuri forestiere sau poteci turistice marcate, ascensiuni la varfurile principale sau la diverse alte obiective turistice. 
    
    Ceahlaul este alcatuit din roci sedimentare avand o patura de 600 m grosime de conglomerate calcaroase sub care se afla strate de gresii, marne. Relieful este componentul principal ce asigura varietatea in peisaj si da obiective turistice cu un peisaj aparte. Ceahlaul se remarca printr-un sector inalt la peste 1500 m. 

    Din punct de vedere turistic masivul, Ceahlau intruneste cateva caracteristici: 

  • altitudinea dominanta fata de muntii vecini ce ofera un larg orizont peste Carpatii Orientali incat de pe culmea masivului Ceahlau se pot vedea muntii Rarau, Calimani, Hasmas, iar spre est se poate vedea podisul Moldovei. 
  • dantelaria de piatra a abrupturilor ce marginesc platoul superior 
  • pozitia radiara a culmilor ce ajuta foarte mult turistul in orientare 
  • concentarea celor mai atractive obiective turistice pe un spatiu restrans ce faciliteaza vizitarea masivului intr-un timp scurt 
    Ca forme de turism in muntii Ceahlau se pot practica drumetii la sfarsit de saptamana, drumetii cu traseu de vara ce cuprinde o mare parte a platoului, sporturi de iarna ce se practica in apropierea statiunii Durau, alpinism si odihna in cadrul statiunii Durau”.
Descarca referat