Referat Turismul In Maramures

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 20 Iunie 2016

Descriere Referat

        Maramuresul este fara indoiala zona cu care Romania surclaseaza nenumarate tari europene. Totul e spectaculos in aceasta zona si suntem mandri ca avem asa un cufar plin cu minuni ale naturiii (rezervatii naturale, arii protejate, paduri imense, cascade) sau cu deosebite frumuseti atropice, pentru ca nici talentul extraordinar al morosenilor nu poate fi neglijat: castele, manastiri, muzee, biserici, etc.
        4 capitole contine prezentul referat, fiecare cu mai multe subcapitole, completate de o prezentare in Power Point cu 14 slideuri.

Extras din referat:

        "Maramuresul, vatra de cultura si civilizatie care si-a daltuit in lemn istoria, este locul unde traditiile, portul si arta populara se pastreaza ca nicaieri altundeva in România. Maramuresul este un imens muzeu in aer liber, iar viata de zi cu zi a satului maramuresan este o adevarata intoarcere in timp.
        Bisericile de lemn - bijuterii de arta populara - se intilnesc aproape in fiecare sat. Opt dintre acestea apartin patrimoniului UNESCO, iar unele detin recorduri absolute: cea mai inalta constructie din lemn - biserica minastirii Birsana 62 m, cea mai veche biserica din lemn - biserica de la Ieud 1364. 
        Poarta maramuresana veritabil "arc de triumf" rustic, era in trecut apanajul familiilor nobile. Conform traditiei poarta este bariera impotriva raului, elementul care delimiteza universul sacru al casei si gospodariei. Elementele decorative nu au doar o functie estetica, ci sunt simboluri cu radacini puternice in cultura crestina si precrestina. Coarda - spirala simbolizind aspiratia spre inalt, rozeta - simbol al soarelui ca element esential al vietii, arborele vietii - simbolizand viata vesnica, sarpele cu binecunoscutul lui rol protector, sunt doar citeva dintre elmentele cel mai des intilnite in sculptura portilor maramuresene.
        Maramuresul este o regiune care a pastrat de-a lungul timpului obiceiurile legate de munca, de viata si de sarbatoare. Obiecte din lemn decorate artistic insotesc toate momentele importante vietii, dar cele mai fascinante sunt crucile, element de comunicare intre lumea celor vii si a celor morti. Cimitirul vesel de la Sapinta, opera artistului popular Ioan Patras, reuneste cruci "vorbitoare". Prin intermediul unui text in care autoironia se impleteste cu dramatismul, acestea povestesc viata celui disparut. 
        Meserile traditionale cum ar fi tesutul, sculptura lemnului, pictura pe lemn si sticla se practica cu succes si se transmit din tata in fiu.
        Muzica maramuresana care insoteste toate momentele fericite ale vietii se remarca prin ritm si vitalitate.  Portul popular este purtat zi de zi nu doar de sarbatori ca in alte zone. Sarbatorile sunt momente in care satul maramuresan "explodeaza" de muzica si voie buna, si ele nu sunt putine de-a lungul anului: Sarbatorile de Iarna, Pastele, Tanjaua, Stana maramuresana, la care se adauga nuntile si botezurile. Aici mai iute ca oriunde se-ncinge muzica si jocul. In cateva clipe, toata sala este in picioare, iar perechile încep sa se roteasca, pe ritmul din ce în ce mai rapid, impus de ceterasi, acesti violonosti locali de exceptie, nelipsiti de la orice petrecere."
Descarca referat

Mai multe referate din categoria referate-turism

Detalii referat Nivel Nota Pagini Pret
Ploiesti traditie si istorie Liceu 10 32 10
Impactul amenajarilor turismului in pesteri ppt Facultate 10 9 3
Aranjamente practicate in transporturile rutiere Liceu 10 30 14
Malta Liceu 10 48 14
Bucovina Liceu 10 20 14
Evaluarea resurselor turistice in republica moldova Facultate 10 5 2
Turismul in maramures Liceu 10 38 14
Turismul in portugalia Liceu 10 41 14
Paris Liceu 10 43 10
Produsul turistic Liceu 10 39 14