Referat Produsul Turistic

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 09 Iunie 2016

Descriere Referat

        Calatoriile au constituit dintotdeauna o preocupare cu multiple scopuri, oamenii manifestând nevoia de deplasare dintr-o zona în alta. Turismul a aparut înca din antichitate ca o sansa a oamenilor de a cunoaste civilizatii trecute sau prezente.
         De-a lungul timpului, fenomenul turistic a evoluat sub incidenta urbanizarii, progresului tehnic, societatii de consum. Turismul a fost si continua sa fie apreciat ca o activitate esentiala a unei natiuni, având largi implicatii asupra tuturor celorlalte sectoare economice, precum si asupra culturii, educatiei unui popor si a relatiilor sale internationale.
        Alaturi de celelalte domenii ale vietii economice si sociale, turismul s-a impus, în special, prin dinamismul sau, prin amploarea rapida pe care a capatat-o si prin interesul considerabil de care se bucura în rândul celor mai largi categorii ale populatiei.
        Cu deplin temei se poate vorbi astazi de o adevarata industrie a turismului care include activitatea întreprinderilor hoteliere si de alimentatie publica, activitatea firmelor care se ocupa de transportul turistic, precum si activitatea tuturor agentiilor si asociatiilor care au ca obiect al activitatii lor, pregatirea, promovarea si realizarea prestatiilor de servicii turistice.

        Extras din referat:

Definirea produsului turistic
        Produsul turistic se defineste ca fiind un ansamblu de bunuri materiale si servicii capabil sa satisfaca nevoile de turism ale unei persoane între momentul plecarii si momentul sosirii în locul de plecare. Din punct de vedere al turismului, produsul turistic acopera experienta completa de la plecarea de acasa si pâna la întoarcere.
        Date fiind particularitatile sale, de rezultat al interconexiunilor dintre resurse si servicii, produsul turistic poate fi privit in dubla perspectiva:
ca produs tangibil sau formal, drept rezultat al productiei serviciilor de baza, pornind de la caracteristicile efective pe care le poseda atractia turistica;
ca produs global, rezultat al interactiunii dintre atractia turistica, serviciile de baza si serviciile suplimentare care-l acompaniaza.
        In vederea obtinerii unui maxim de satisfactie turistica, este necesar ca toate firmele implicate in activitatea lantului de prestatii turistice sa coopereze in mod armonios si, in acelasi timp, data fiind participarea efectiva a turistilor la realizarea produsului turistic, sa asigure o integrare eficienta a tuturor componentelor produsului turistic.
        Ca orice produs, produsul turistic are o serie de caracteristici, care-l particularizeaza in mod obiectiv. Principalele trasaturi ale produsului turistic sunt urmatoarele:
1. produsul turistic este un produs asamblat, alcatuit din diferite componente care sunt  Alivrate firmei de turism, de catre o serie intreaga de firme independente, fiecare fiind specializata in prestarea unui tip de serviciu (cazare, alimentatie, transport, agrement);
2. produsul turistic este furnizat numai la comanda, deoarece este un produs nestocabil; aceasta implica o programare riguroasa a lantului de servicii din care este constituit si o distributie specifica;
3. deoarece are in componenta anumite atractii turistice, determinate de resursele naturale si antropice ale mediului, produsul turistic este imobil, motiv pentru care, in turism, nu produsul se deplaseaza catre piata, ci piata spre produs;
4. aflat sub incidenta directa a domeniului public, produsul turistic este supus unui numar mare de constrangeri, variabile ca natura de la o tara la alta (reglementari juridice extrem de diverse);
5. produsul turistic trebuie sa detina anumite caracteristici de calitate, prin care sa asigure satisfactia turistica.
Descarca referat