Referat Potentialul Turistic Antropic Al Judetului Alba Iulia

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 16 Iunie 2016

Descriere Referat

        Cand vorbim despre Alba Iulia, vorbim despre o comoara a tarii, despre o zona cu un potential turistic de exceptie. Sunt unite in aceasta zona nenumarate bogatii naturale si antropice, admirate si apreciate anual de mii de turisti. Vorbim despre o zona muntoasa, care adaposteste chei si defilee, pesteri, lacuri, rezervatii si monumente ale naturii, cu castele si catedrale, cu numeroase edificii culturale, biserici, biblioteci si muzee.
        Toate informatiile oferite in acest proiect sunt minutios sintetizate intr-o prezentare in Power Point cu 27 de slideuri.

Extras din referat:

Biserica romanica-Santimbru
        "Biserica functioneaza ca parohie pana in anul 1862 cand devine filiala a celei de la Oiejdea.
Biserica uninavata, are o nava usor trapezoidala, de la vest spre est, cu dimensiuni aproximative de 13X7 metri.
        Un arc frant, consolidate in prezent cu caramida, marcheaza separarea volumului navei fata de cel al sanctuarului. In vest e atasat un turn de plan trapezoidal avand cinci nivele si un balcon de lemn suprapus. Urme inca prezente in parametrul altarului arata la nord existenta unui alt spatiu, o sacristie de plan dreptunghilar. Intrarea actuala se afla la vest, in axul turnului. Pe latura de sud si pe cea din nord se mai vad urmele a doua portaluri astazi zidite. 
        In ceea ce priveste golurile ferestrelor biserica din Santimbru are o caracteristica speciala, golurile fiind distribuite doar pe partile de est, vest si sud, fatada nordica ramanand total opaca.Ferestrele, in numar de 3 pentru nava si 3 pentru altar, sunt pozitionate la nivele diferite si variaza ca dimensiuni. Golurile ferestrelor, cat si ramele din piatra ale acestora sunt de factura gotica. Unele ferestre mai pastreaza inca profilaturile originale, cu forme de inima intoarsa, in partea de sus, inchisa in arc frant. In prezent in rame se vad inca urmele unui fost vitraliu. Ferestrele turnului atasat au forme si tratare total diferita fata de ferestrele navei, ele au forme dreptunghiulare, alungite, si sunt sustinute de un pilastru impatrind in doua parti deschiderea initiala.
        Contrafortii, prezeniti actual in numar de 10 difera ca inaltime, cei care sustin altarul fiind mai mic, si sunt alcatuiti fiecare din doua retrageri treptate, marcate de lacrimare. Grosimile lor sunt egale si apropiate de cele ale zidurilor, inscriindu-se intre 65 si 70 de centimetrii. Contrafortii altarului corespund celor doua tipuri de boltire, care deosebesc altarul de cor, una sexpartita adaptata la forma absidei altarului, si una in cruce, acoperind corul, dreptunghiular.
        In partea de est se vad inca urmele unui zid de incinta. In anul 1925 biserica din Santimbru e declarata monument istoric, si tot din acelasi an incepe sa figureze la Comisia Monumentelor Istorice din Bucuresti. Desi a suferit modificari de intretinere, si reparatii, in diverse momente istorice pana acum – de exemplu santierul din 1956, cand se cerea refacerea acoperisului din tigla, inlocuirea ferestrlor cu unele de acelasi tip si stil si construirea unui trotuar din beton in jurul bisericii – aspectul ei original se pastreaza inca, micile interventii actuale, aparitia soclului din beton la baza unor contraforti, invelitoarea din tigla, nu strica imaginii de ansamblu a monumentului"
Descarca referat