Referat Italia

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 20 Mai 2015

Descriere Referat

Europa de Sud este o zona foarte primitoare si accesibila pentru turistii din intreaga lume. Italia este de departe una dintre cele mai minunate tari din acest perimetru, mangaiata si insufletita pe de o parte de Marea Mediterana, iar pe de alta parte de maiestuosii munti Alpi.
Numeroase insule care o alcatuiesc ii dau un plus de diversitate si de stralucire, caci cine nu-si doreste o vacanta in intimitate, intr-o insula izolata si deosebita nu doar prin frumusete, ci si prin istorie, prin arta gastronomiei desavarsite, a muzicii si a vinurilor atat de renumite.
Italia este traversata de cinci fluvii, desi nu foarte lungi, este presarata de numerosi vulcani activi, de lacuri vulcanice, este impartita in 20 de regiuni mari si este formata dintr-o parte continentala si una peninsulara. 
Aproape 20% din intregul teritoriu este al padurilor de foioase si conifere, asemenea tarii noastre. Aceste paduri, desi intr-o proportie atat de mica, sunt impresionante si variate: paduri de fag, maslin, mirt, stejar, castan etc. si in ele isi gasesc adapostul vulpea, veverita, iepurele, bursucul, jderul si dihorul, caprioara si ursul brun, dar si nenumarate specii de pasari.
Din perspectiva economica, Italia se distinge in primul rand prin industria constructoare de masini. Industria automobilelor domina numeroase orase in care iau nastere masini marca Fiat, Ferrarri, Lamborghini, Maseratti, dar si autobuze, motociclete, scutere si biciclete, etc. Italia insa se face remarcata si prin industria textila, alimentara, prin agricultura (cine nu foloseste uleiul de masline italian sau cel de struguri, inca mai fin si mai savuros decat cel de masline).
Nu putem vorbi despre Italia fara a mentiona Turnul din Pisa, fara a aminti de Colosseum, dar si de minunata pizza.

Extras din referat

        “Mişcările artistice ale Renaşterii şi barocului a apărut în Italia între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, respectiv la sfârşitul secolului al XVI-lea, determinând o adevărată revoluţie artistică în Italia, mai întâi, în Europa ulterior şi apoi în întreaga lume.
Genurile literare care au înflorit în Italia, aşa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso şi a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli şi a lui Castiglione, au exercitat o influenţă durabilă în dezvoltarea culturii vestice, la fel ca şi pictura, sculptura şi arhitectura , la care au contribuit artişti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico şi Michelangelo.
Influenţa muzicală a compozitorilor italieni ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina şi Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabilă. Mai târziu, în secolul al XIX-lea,opera romantică italiană (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorită compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi şi Giacomo Puccini.
        Artiştii, scriitorii, regizorii, arhitecţii, compozitorii şi designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestică.
Fotbalul este principalul sport naţional. Italia a câştigat Cupa Mondială de Fotbal de patru ori: în 1934,1938,1982 şi 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni jucători de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C Milan şi Inter Milano FC din Milano,A.S Roma şi S.S Lazio din Roma, Juventus din Torino şi Fiorentina din Florenţa.”

Descarca referat