Referat Etnografie Si Folclor In Maramures

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Mai 2015

Descriere Referat

    Din nordul tarii ne saluta cu demnitate si veselie Maramuresul, o zona deosebita si extrem de fascinanta prin unicitatea sa din punct de vedere folcloric, al traditiilor, al peisajului mirific. Intre valorile culturale de pe lista Unesco se gaseste negresit si acest loc minunat si apreciat de absolut toti turistii. Gratie ospitalitatii localnicilor, dar si a zonei extrem de atractive si de primitoare, mii de turisti, romani si straini isi aleg, fara a regreta ulterior catusi de putin, Maramuresul ca destinatie a vacantei lor, a petrecerii unui concediu de neuitat.

    Agroturismul a prins contur in ultimii ani, devenind o ramura intr-o rapida dezvoltare a turismului. Satele din Maramures sunt de poveste, fermecatoare in intregime: un aer curat si ozonat, un peisaj care-ti taie rasuflarea, localnici amabili, primitori si joviali, obiceiuri inedite, traditii respectate cu strictete de toti satenii.

    Numita si Tara Lemnului, Maramuresul este vestit pentru maiestria cu care adevarati artizani cioplesc lemnul, pana nu demult padurile reprezentand aproape 90% din intreaga suprafata a zonei. Nu exista turist care sa nu-si ia drept amintire macar o lingura de lemn, cu diverse motive sculptate pe ea. Sunt adevarate opere de arta toate aceste realizari ale mesterilor din Maramures: cruci pentru morminte, troite, manastiri din lemn, porti, toate cu motive decorative unice. Dar daca barbatii cioplesc, femeile torc, tes si cos, aceste indeletniciri, deja pe cale de disparitit, fiind transmise in aceasta zona din generatie in generatie.

    Dincolo de toate acestea, Maramuresul este vestit si pentru lacurile (unele artificiale, dar majoritataea naturale), izvoarele sale minerale, numarul acestora din urma depasind 100, dar si pentru cunoscutele terenuri de vanatoare.
Numarul tot mai mare de vizitatori a dus la o crestere a pensiunilor agroturistice care sunt mult mai avantajoase decat hotelurile sau simplele cabane. Ne referim in acest sens atat la pret, cat mai ales la serviciile care le sunt oferite musafirilor, caci asa sunt tratati toti turistii, ca pe o familie, ca pe niste prieteni sau rude dragi veniti in vizita.
Descarca referat