Referat Diversitatea Ofertei Turistice In Orasul Bacau

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 12 Iunie 2016

Descriere Referat

        Poate suntem tentati sa credem ca Bacaul nu are ce sa ofere din punct de vedere turistic. Nimic mai fals si vom demonstra asta in acest proiect. Asadar 2 capitole care prezinta detaliat deosebitul patrimoniu natural si antropic al Bacaului si in acest sens e suficient sa amintim doar Targu Ocna, Poiana Uzului, Slanic Moldova, Poiana Sarata pentru a intelege de ce Bacaul este alegerea a mii si mii de turisti anual. Adaugam tabloului de poveste rezervatiile naturale precum Stejarul din Borzesti sau Dofteana, dar si statiunile balneare, ideale pentru tratament si odihna. Pe de alta parte, nu putem vorbi despre Bacau fara a-l mentiona pe Bacovia, a carui casa memoriala pastreaza inca vie amintirea poetului simbolist.

    Extras din referat:

        "Casa memoriala George Bacovia este punctul de început al oricărui itinerar cultural băcăuan. În imediata vecinătate a monumentalei statui a lui Ştefan cel Mare, pe fosta stradă a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, bătrâna casa îşi îmbraca ferestrele în reflexele calde ale trandafirilor. 
Poet simbolist, redescoperit de exegeţi în multiple ipostaze stilistice, de bibliografi că preţios subiect de studiu, ca şi de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia - deşi dispărut dintre noi de aproape o jumătate de secol, face parte din viaţa noastră. 
Volumele sale de versuri, ce au cunoscut multiple ediţii, au fost traduse în numeroase limbi. A desfăşurat şi o intensă activitate de promotor al culturii, fiind unul dintre întemeietorii revistei Ateneu. Drept recunoaştere a valorii creaţiei sale, Liceul în care a studiat, Teatrul din Bacău, Universitatea George Bacovia, Şcoala generală nr. 27 Bacău şi Bibliotecă din Buhuşi au primit numele său şi, începând din anul 1971, se desfăşoară la Bacău Festivalul George Bacovia, manifestare ce atrage în urbea noastră personalităţi marcante ale culturii romane. 
Spirit meditativ, profund, fapt atestat şi de volumele valoroase ce se păstrează încă în bibliotecă din casă, de o gingăşie sufletească excepţională - după cum ni-l prezintă soţia sa, Agatha Grigorescu-Bacovia, într-unul din volumele dedicate poetului , Bacovia şi-a distilat destinul, transformându-l în poezie. El ne-a făcut cunoscut că materia plânge, că mugurul alb şi roz şi pur este vis de-albastru şi azur. 
         Apariţia unui poet talentat în târgul de negustori care era Bacăul sfârşitului de secol XIX pare neverosimilă. Şi totuşi, dăruit cu o sensibilitate artistică specială, moştenită de la mama sa, Zoita Vasiliu, îl găsim pe adolescentul Bacovia preocupat de formarea sa spirituală, abonat la reviste de literatură franţuzeşti, la curent cu noile dezvoltări în sociologie, psihologie, artă. La 19 ani era deja un poet matur. Scrisese, printre altele, majoritatea poezilor ce vor alcătui volumul de debut, Plumb.
În Casa din strada Liceului nr.7, astăzi strada George Bacovia, părinţii poetului s-au mutat în anul 1906, în primăvară. Student fiind atunci la Bucureşti, la Facultatea de Drept, şi venind acasă în vacanţa de Paşte, poetul a scris una din cele mai gingaşe ode închinate primăverii din literatura română,  Note de primăvară.
Casa memoriala a fost deschisă publicului în anul 1971. 
În Salonul casei, impresionează simplitatea şi bunul gust al mobilierului. Aici se afla pianul, vioara şi portretele părinţilor - Zoe şi Dimitrie Vasiliu - atât de dragi poetului. 
Casa memoriala deţine un documentar pe casetă video în care e surprins poetul în timpul vieţii şi o înregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitind din versurile sale. 
        În grădina Casei memoriale, sculpturi ambientale aparţinând artiştilor contemporani invita la meditaţie şi reflecţie. Şi pentru că meditaţia să fie rodnică, ea trebuie nutrita cu informaţii adecvate : veniţi deci la Biblioteca Judeţeană Bacău pentru a consulta volumele ce cuprind operele poetului, bibliografiile şi volumele de critică ce i-au fost dedicate"
Descarca referat