Referat Complexul Oedip

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 04 Noiembrie 2016

Descriere Referat

        În primele sale lucrari, Freud foloseste expresiile "complex nuclear" sau "complex matern", termenul de "complex Oedip" (Ödipuskomplex) apare pentru prima data în lucrarea "Zur Psychologie des Sexuallebens" ("Psihologia vietii sexuale", 1910). Dupa Freud, elaborarea unui "complex Oedip" constituie o etapa normala în dezvoltarea copiilor de sex masculin, mama fiind perceputa din primul stadiu de dezvoltare drept aceea care îi ofera sânul pentru a se nutri, fapt care declanseaza o prima senzatie elementara de placere ("faza orala" a vietii sexuale). Acest impuls initial de tandrete este la originea complexului Oedip, care apoi evolueaza în trei faze:
        Faza falica. Copilul de sex masculin începe sa aiba intuitia comportamentului sexual al parintilor, între care ar exista o complicitate din care el este exclus. Sentimentul de frustrare îi provoaca reactii tipice, încercând sa se interpuna între tata si mama (de ex. intra în camera parintilor fara sa bata la usa). Dezvolta o rivalitate fata de tata si îsi exhibeaza penisul în prezenta mamei.
        Teama de castrare. Tatal capata în reprezentarea fiului statura unei figuri autoritare susceptibila sa-l pedepseasca. Fiul îsi imagineaza castrarea fie ca o sanctiune din partea tatalui, în situatia de rivalitate (complex Oedip "pozitiv"), fie ca o identificare cu mama, în dorinta inversa de a-si seduce tatal (complex Oedip "inversat", care demonstreaza ambivalenta si bisexualitatea umana potentiala). Impulsurile sexuale sunt în aceasta faza refulate si pot genera traume psihice si stari nevrotice.
Descarca referat

Mai multe referate din categoria referate-psihologie

Detalii referat Nivel Nota Pagini Pret
Referat psihologie Facultate 10 2 13
Inteligenta emotionala eq Facultate 10 12 20
Studiu de caz si analiza unei metode psihoterapeutice Facultate 10 13 8
Comunicarea emotionala Facultate 10 13 1
Complexul oedip Facultate 10 6 3
Psihologia persoanelor cu sindrom down si cu autism Facultate 10 16 12
Delincventa juvenila Facultate 10 12 10
Programarea neurolingvistica Facultate 10 8 1