Referat Studierea Pietei

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Mai 2016

Descriere Referat

        Referatul de fata propune spre analiza piata, vazuta din perspectiva economiei de piata, forma mai evoluata sa spunem a economiei de schimb. In acest sens discutam despre ce presupune studiul pietei, care este continutul acestui tip de studii si care sunt cele mai folosite tehnici de studiere a pietei. A doua parte a referatului ofera, prin intermediul unui studiu de caz, exemplificarea unui compartiment de marketing. prezentam astfel care este linia de produse, cum se promoveaza vanzarile in aceasta societate, cum se configureaza pretul si distributia. De asemenea, referatul este sintetizat intr-o prezentare in Power Point cu 9 slide-uri.
Studiul pietei este preocuparea centrala a specialistilor din marketing. Daca pana nu demult piata determina marimea, structura si tendintele vanzarilor unui produs, acum, intr-un sens mai larg, ea caracterizeaza publicul care ar putea influenta vanzarile unui produs. Prin public ne referim nu doar la oameni, ci si la intreprinderi, societati, institutii, organizatii, etc.
Specialistii in marketing analizeaza cererea si oferta, din punct de vedere cantitativ si calitativ si incearca continuu sa modeleze economia in directia nevoilor pietei. Deciziile comerciale sunt mereu riscante pentru ca exista foarte multe lucruri imprevizibile la nivelul pietei si un singur moment de lipsa de vigilenta poate duce la prabusirea unei afaceri intregi. Nu putem fi specialisti in toate domeniile si cei neavizati, in ciuda spiritului lor antreprenorial, este foarte important sa apeleze la studii pe piata, la cercetari de marketing pentru a afla perspectiva din care trebuie sa-si abordeze activitatea de productie, de comercializare, de promovare, etc.

    Extras din referat:

    “Una din sarcinile importante ale responsabililor de marketing din intreprinderi este aceea de a pune la dispozitie studii de piata bine fundamentate. Aceste studii pot fi elaborate de compartimentele de marketing, ale firmelor respective, daca au potentialul necesar sau, in caz contrar, se poate apela la organisme specializate din exteriorul intreprinderii. Si intr-un caz si in altul, pentru a putea obtine la un cost minim informatii de cea mai bua calitate este necesar ca in prealabil sa se fi elaborate un proiect de studiu de piata, care concretizat sub forma unui document, trebuie sa cuprinda urmatoarele rubrici: obiectul studiului (sau problema ce trebuie rezolvata); informatiile ce urmeaza sa fie culese; tehnicile de culegere a informatiilor; bugetul si programarea in timp a studiului.
Continutul propriu-zis al unui studiu de piata variaza in functie de problema de marketing ce trebuie rezovata. O lansare de produs nou, de exsemplu, necesita informatii mai diverse si mai numeroase decat cele pentru alegerea unui canal de distributie, elaborarea unei strategii de comunicatie, fixarea unui pret de vanzare sau controlul eficacitatii unei campanii publicitare.
Daca luam exemplul intreprinderii care doreste sa se implanteze  pe o piata si care hotaraste sa intreprinda un studiu de piata complet, atunci acesta din urma va cuprinde: studiul consumatorilor, studiul concurentei, studiul distributiei, studiul mediului.”

Descarca referat