Referat Arta De A Vinde

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Octombrie 2015

Descriere Referat

In vanzari este ca in bucatarie: fiecare gospodina are propriile secrete pentru ca ciorba sa-i iasa perfect, clatitele sa nu se intareasca, etc. In orice domeniu exista micile trucuri care ne ajuta sa fim deasupra celorlalti. Plecand de la studiul aprofundat al comportamentului uman s-au scris biblioteci intregi de carti care analizeaza modul in care, pacalind oarecum cumparatorii, putem sa ne vindem produsele. Tertipurile folosite in marketingul actual sunt nenumarate: de la mesaje subliminale, de la reclame mascate si pana la plasarea produsului in magazin la nivelul privirii noastre, etc. Oamenii sunt previzibili intr-o foarte mare masura si este clar ca daca un produs este in imediata apropiere a campului lor vizual va fi ales in detrimentul unuia care este asezat undeva sus pe un raft, alaturi de alte produse din categoria sa. De asemenea, reducerile, fie ele si doar simbolice, fac cosurile sa se umple cu fel de fel de produse la care nici nu ne-am fi gandit atunci cand am plecat la cumparaturi.
Dar dincolo de aceste strategii pe care pana si cei mai putini avizati dintre noi am inceput sa ne dam seama, exista si demersuri cinstite care se pot face pentru a ne vinde produsele. Tine poate si de ingeniozitate, de creativitatea comerciantului, dar si de un talent sa-i spunem, o arta pe care putini o stapanesc – aceea de a vinde.
Referatul de fata analizeaza arta de a vinde nu doar din perspectiva vanzarii de produse concrete. Ne putem vinde de exemplu propriile servicii, acelea de a traduce, de a construi, etc. Este si aceasta tot o forma de vanzare in care conteaza foarte mult cum stim sa ne promovam pentru a iesi la suprafata din marea de constructori, de exemplu.
Extras din referat :
“Autorul american Zig Ziglar scrie in cartea sa: “Toata lumea lucreaza in vanzari; toti lucram in domeniul vanzarilor; trebuie să înţelegem că toţi, indiferent de profesie suntem agenţi de vânzări.” Putem afirma cu tarie acest lucru, intrucat in final ne vindem forţa de muncă şi suntem direct interesaţi să o vindem cât mai convenabil atât pentru noi cât şi pentru cumpărător.
Vanzatorul constituie principala forta de vanzare a magazinului. Indeplinind un act de comunizare, el asista cumparatorul in alegerea produselor si face cabalanta sa se incline in acesta alegere datorita componentei sale tehnice si psihologice.
Forta de vanzare a intreprinderii este constituita din grupul de persoane care reprezinta intreprinderea si care au ca sarcina explicita si principala sa vanda produsele sau serviciile acesteia, prin contactul direct cu cumparatorii potentiali ( prospectii ), cu distribuitorii sau cu prescriptorii.
Forta de vanzare a magazinului poate fi pusa in valoare de vanzator prin urmatoarele:
cunoasterea ofertei de marfa
cunoasterea clientului
arta de a negocia vanzarile.
Arta de a vinde presupune a invata cum se vinde. Un vanzator neinstruit sau partial instruit nu-si poate indeplini cu succes serviciul si ceea ce este mai rau nu poate convinge clientul. Acest lucru il face raspunzator fata de magazinul in care lucreaza aducand acestuia un mare prejudiciu.
Profesia de vanzator nu este o profesie oarecare, iar pentru invatarea ei se cere o pregatire corespunzatoare. Un vanzator care nu priveste inainte, care nu se instruieste continuu in raport cu progresele tehnicii comerciale va ramane in urma si nu va fi un bun vanzator la nivelul exigentei firmelor si clientilor.
In practica, vânzarea marfurilor ia multiple forme care vor conditiona, la rândul lor, particularitatile tehnologiei comerciale specifice fiecarui punct de vânzare. Astfel, între schema tehnologica a supermagazinului, care este adaptata vânzarii impersonale (anonime) si schema tehnologica a unui magazin clasic unde contactul dintre cumparator si vânzator este deseori direct, personalizat, se pot pune în evidenta numeroase diferentieri datorate formelor sub care se realizeaza vânzarea marfurilor. Asa de exemplu, în primul caz (supermagazinul) se va insista mai mult pe organizarea linearului de vânzare si pe efectele expunerii de masa a marfurilor, iar în al doilea caz (magazinul clasic) pe calitatea si personalizarea contactului dintre vânzator si client.”

Descarca referat