Referat Retele De Calculatoare (wan) – Proiectare, Configurare Si Intretinere

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 23 Aprilie 2016

Descriere Referat

Dedicat celor interesati de calculatoare, referatul de fata analizeaza, in cele cinci capitole ale sale, retelele de calculatoare. Aflam astfel ce presupune o retea, cum a apărut această idee, care este importanta economica a retelelor locale, etc. Odata familiarizati cu aceste notiuni, se impune clarificarea altor aspecte, cum ar fi metodele de interconectare si ne referim in acest sens la conectivitatea prin cablu, fibra optica sau “fara fir”, mult doritul wireless. Tot in paginile acestui referat descoperim si o detaliere a tipurilor de retele: LAN, WAN, MAN, VPS, SAN. Care este deosebirea dintre ele si cum stim care este cea de care avem noi nevoie? Penultimul capitol al proiectului trateaza aspectul mediilor de comunicatie in retea: vorbim despre protocol de comunicatie si despre clase de adrese IP. Ce este acela un IP si care este rolul lui? Cum ne ajuta un IP fix de pilda? Partea practica a referatului este prezentata in al cincilea capitol. Este vorba despre un studiu de caz, analiza retelei WAN din perspectiva procesului de proiectare si implementare a ei.
Daca ne gandim macar vreo clipa la beneficiile versus dezvantajele unei retele de calculatoare, este evident ca nu putem decat sa ne bucuram ca avem aceasta posibilitate, de a avea acces la informatiile din celelalte calculatoare din departamentul nostru, atunci cand lucram intr-o firma de exemplu, sau ca putem transmite mesaje, documente care sa ajunga instantaneu la toti colegii. Daca tot este acesta secolul vitezei, atunci sa fie si-n acest domeniu atat de important, esential pentru intreaga omenire.

Extras din referat:

Importanta economica a retelelor locale de calculatoare
    Folosirea retelelor de calculatoare, în raport cu sistemele mari de calcul, are un cost redus - sistemele mari de calcul sunt cam de 10 ori mai rapide decât calculatoarele personale dar costã de aproximativ 1000 de ori mai mult. Astfel, a apãrut un model de retea în care fiecare utilizator sã poatã dispune de un calculator personal iar datele de retea sã fie pãstrate pe unul sau mai multe servere partajate (folosite în comun). Modelul se numeste client-server iar utilizatorii sãi sunt numiti clienti. Se poate spune cã pe masina client se desfãsoarã procesul client, care lanseazã o cerere pe masina server (de care este legatã). Mesajul "cerere" este prelucratã de procesul server, de pe masina server, iar rãspunsul este furnizat procesului client, sub forma unui mesaj de rãspuns. Uzual, numãrul de clienti este mare iar numãrul de servere este mic. Din punct de vedere soft, modelul client-server presupune existenta unui program "server" care acceptã si rezolvã cereri de la diverse procese / programe "client" (acestea se executã pe pot executa pe alte masini decât procesul server).
    Retelele asigurã o fiabilitate mare prin accesul la mai multe echipamente de stocare alternative (de exemplu, fisierele pot fi copiate pe douã sau trei calculatoare astfel încât, dacã unul din ele nu este disponibil, sã fie utilizate copiile fisierelor). Dacã un procesor se defecteazã, sarcina sa poate fi preluatã de celelalte, astfel încât activitatea sã nu fie întreruptã ci dusã la bun sfârsit, chiar dacã cu performante reduse. Acest lucru este esential pentru activitãti strategice din domeniile militar, bancar, controlul traficului aerian, siguranta reactoarelor nucleare etc.
    O retea de calculatoare poate sã se dezvolte în etape succesive, prin adãugare de noi procesoare: pe mãsurã ce se face simtitã aceastã necesitate, se pot introduce noi calculatoare server sau client. Prin comparatie, performantele sistemelor de calcul mari, centralizate, nu se pot îmbunãtãti decât prin înlocuirea cu un sistem mai mare, operatie care produce neplãceri utilizatorilor si implicã costuri mari.
    Se poate concluziona cã utilizarea retelelor de calculatoare de cãtre institutii si firme, în locul sistemelor de calcul mari care sã foloseascã terminale (rãspândite în anii '70 si la începutul anilor '80), este motivatã economic si tehnologic. Retelele de calculatoare personale au devenit populare în anii '80, în momentul în care dezvoltarea lor tehnologicã le-a fãcut foarte avantajoase sub aspectul raportului pret/performantã.
    În anii '90, retelele de calculatoare au început sã furnizeze inclusiv servicii la domiciliu, pentru persoane particulare.
    Noile aplicatii de acces la Internet sunt extrem de prietenoase, astfel încât încep sã fie utilizate nu numai în sferele de cercetare, industriale sau comerciale, în care aduc o îmbunãtãtire calitativã a proceselor de prelucrare si transmitere a informatiei, ci si de cãtre publicul larg, pentru care se deschide astfel accesul la Internet”

Descarca referat