Referat Placa Video

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Septembrie 2015

Descriere Referat

Pana si tinerii cei mai neavizati stiu ce e aceea o placa video, intrcat ea joaca un rol esential in jocurile pe calculator. Ea poate fi ataşata, integrată plăcii de baza la calculatoarele mai vechi, existând insa si unele dezavantaje cum ar fi reducerea memoriei RAM disponibile.
Placile video, ca si celelalte piese de altfel, cunosc o evolutie remacabila, cele mai multe dintre ele avand si functii adaugate, precum capacitatea lor de a folosi mai multe monitoare. Placile video este fixata pe cea de baza intr-un slot, AGP sau, mai putin folosit, PCI. Sistemele de operare (cu cele doua parti ale sale: de control si de servicii) au fost fortate cumva sa urmeze indeaproape dezvoltarea hardului. Cand vorbim despre prima parte, cea de control, ne referim la proceduri prin care se realizeaza gestiunea intreruperilor, a proceselor, a memoriei, a fisierelor, etc, in timp ce parte de servicii se refera la soft.
Placa video este cea care permite afisarea de imagini pe monitor. Dupa procesor, ea este a doua ca importanta a eficacitatii si sunt construite de doua mari companii: NVIDIA si ATI.
O placa video contine in mod obligatoriu memoria (memoria video, folosita ca buffer de cadre) si procesorul video, registrii de deplasare, controllerul de atribute si cel de magistrala, circuitele de conversie, video-BIOS. In ceea ce priveste memoria grafica, vorbim despre memorie dedicata si memorie partajata, dar mai multe detalii legate de aceste detalii le veti descoperi din paginile acestui referat.

Extras din referat:

“Grafice discrete versus integrate
Diferentele dintre un adaptor grafic "discret" si unul "integrat" pot fi evidentiate în contextul de memorie grafică dedicata versus partajata. Adaptoarele grafice discrete sunt de obicei conectate la sistem prin port grafic accelerat (AGP), PCI, sau PCI Express bus. Cele mai multe adaptoare discrete au o anumita cantitate de memorie grafică dedicata cu un bus foarte larg si rapid de memorie locala de a acces, oferind performante mult mai bune decât memoria sistemului. Adaptoarele grafice discrete pot accesa, de asemenea, si utilizeaza memorie de sistem prin intermediul AGP sau PCI-Express bus de memorie video non-local discutat mai devreme. Deoarece memoria de sistem este accesat în magistrala sistemului, accesul este mult mai lent decât accesul la memoria locala. Adaptoarele grafice discrete împart, în general, o porțiune din memoria sistemului cu CPU.De obicei, aceste adaptoare nu cer pentru utilizarea dedicata de memorie de sistem pentru grafica, lasand astfel mai multe resurse disponibile pentru restul sistemului.”

Descarca referat