Referat Placa De Baza

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Septembrie 2015

Descriere Referat

Insasi denumirea componentei, placa “de baza” arata ca este un dispozitiv esential in structura unui sistem de calcul. Tratand aceasta tema, referatul de fata se compune din trei capitole, fiecare cu cateva subcapitole, iar la final sunt date cateva masuri de protectie a muncii care trebuie cunoscute si respectate. Astfel, primul capitol vorbeste despre informatie, din perspectiva sistemului informational, despre cele mai importante elemente care compun un calculator, dar si despre structura si modul lui de functionare. Despre placa de baza si ce inseamna o interfata, un port sau un soket aflam in al doilea capitol, iar despre diferitele tipuri de placi de baza, despre modele care sunt acum aparute aflam in ultimul capitol.
Fie ca sunt AT, ATX sau NLX, placile de baza contin diferiti conectori si interfete, dintre care cele mai cunoscute sunt ISA (demodata si disfunctionala deja), PCI (cea mai cunoscuta), PCI-X 2.0, PCI Express, AGP (Accelerated Graphics Port), dar mai sunt si multe altele, pentru modemuri speciale, cu functii diferite, etc. Ele trebuie sa fie mereu in concordanta cu celelalte componente, adesea datorita evolutiei tehnologiei aparand probleme de compatibilitate, de suportabilitate a functiilor software si hardware. Noi tipuri de memorie apar la intervale relativ scurte de timp, noi şi noi generatii de procesoare si toate intr-o dependenta absoluta.
In ciuda diversitatii existente in ceea ce priveste placile de baza, sunt putini cei care aleg calitatea, celi mai multi preferand nu un Intel, cu un pret exorbitant, ci o placa de baza lowend, adica pret scazut, dar si calitate scazuta.

Extras din referat:

“O modă nouă care a invadat lumea pasionaţilor de calculatoare este termenul de overclocking. Overcloking-ul este posibilitatea de a multiplica viteza de rulare a procesorului multiplicând  voltajul procesorului din BIOS cat si frecventa de lucru prin anumiţi multiplicatori suportaţi de placa de baza. Începând de anul acesta se pot face overclock si la Placa Video cat si la memoria RAM,bineînţeles ca toate acestea ridica nivelul performantei dar in acelaşi timp se produce o instabilitate a sistemului, acestea daca se fac de către un începător, consecinţele sunt destul de grave de la arderea procesorului pana al arderea memoriei.  
In continuare vom prezenta câteva modele de plăci de bază cu tot cu datele tehnice, modele care se găsesc momentan pe piaţa românească.
Pentru procesoarele Pentium 4 vârful piramidei îl constituie Abit IC7-G. Inima plăcii este formata de northbridge-ul Intel 875P la care s-a adăugat southbridge-ul ICH5R. Din aceasta combinaţie ABIT IC7-G reuşeşte sa ofere suport pentru procesoarele Pentium 4 cu frecvente de bus de 400/533 si respectiv 800 Mhz. De asemenea poate fi activata sau dezactivata opţiunea hyper-threading daca aceasta este prezenta in procesor. Memoria DDR400 poate fi instalata in cantitate de maxim 4GB in cele patru DIMM-uri ale plăcii. 
Când un procesor cu FSB-ul la 800Mhz este folosit cu memorie DDR400 in dual-channel din BIOS putem activa PAT (Performance Acceleration Technology) care îmbunătăţeşte performanţa sistemului. In BIOS-ul lui ABIT IC7-g PAT poate fi dezactivat sau poate avea valorile Turbo, Fast si Ultra, astfel folosirea celor mai agresive setări presupune existenta unor memorii de calitate. In slotul AGP 8x se pot monta placi video care se alimentează la 1.5V si 0.8V. Contoller-ul Gigabiy Lan este produs de Intel si respecta specificaţiile CSA (controller-ul este legat direct la northbridge, neingreunanad transferul cu southbridge-ul).
Acesta suportă un maxim de opt porturi USB 2.0 si oferă suport nativ pentru două canale IDE ATA100 si două Serial ATA Raid(0). Abit a integrat pentru IC7-G un controler Fireware care permite un transfer maxim de 400 Mb/s. Pe placă mai găsim doi conectori Serial ATA care pot fi cuplaţi in RAID (0/1) prin chip-ul Silicon Image PCI, codecul audio este RealTek ALC650 cu sase canale. Achiziţionarea unei placi de baza cu chipset Intel Canterwood se justifica doar daca proces sorul deţine FSB-ul la 800 Mhz si daca folosim memorie DDRAM 400.”

Descarca referat