Referat Monitorul Functionalitate

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 08 August 2015

Descriere Referat

Cine nu-si aminteste cat spatiu ne ocupau vechile monitoare? Aveam nevoie de un intreg birou pentru monitor, tastatura si mouse. Treptat insa, intr-un timp relativ mic, lucrurile s-au schimbat. Chiar si mobila a fost adaptata noilor nevoi, aproape toate mesele de lucru fiind dotate cu acel suport pentru tastatura plasat la nivelul bratelor, sub birou - un loc ales nu doar pentru a pastra tastatura, ci chiar a o folosi de acolo.
Cat este de important acest dispozitiv si cum ne ajuta el aflam din capitolele acestui referat, structurat in doua capitole: primul prezinta caracteristicile generale ale monitorului, in timp ce al doilea prezinta diferitele tipuri de monitoare din perspectiva functionalitatii lor.
Calculatoarele genereaza informatii care sunt afisate, sub forma de imagini si text, pe monitor. Placa video este cea care trimite informatiile catre acest dispozitiv de iesire. Un cablu video, necesar intrucat el contine semnalele necesare pentru afisarea pe ecran a imaginilor, este cel care leaga placa video de monitor.
Cand vorbim despre monitor trebuie sa avem in vedere dimensiunea ecranului (in inch este ea exprimata si se refera la diagonala lui), rata de improspatare pe orizontala, cea de refresh, densitatea de punct, rezolutia, contrastul, timpul de raspuns, luminozitate, conectivitate, etc.
Diferenta dintre primele monitoare si cele existente acum este uriasa. E suficient sa precizam ca la inceput, monitoarele erau monocrome, tuburile erau foarte mici, etc. Desigur mult mai performante, noile monitoare sunt si mult mai elegante, fapt evident vizibil si in pretul lor, uneori exorbitant. Intrcat aceste dispozitive trebuie alese in functie de nevoile pe care le avem, cel mai indicat este, odata ajunsi la raionul de electronice, sa cerem ajutorul unui specialist. Acesta ne va explica pe intelesul nostru avantajele si dezavantajele fiecarui model.
Extras din referat:
Monitoare CRT 
Cathodic Ray Tube – sau aşa numitele “televizoare/monitoare cu tub” – Tehnologie destul de veche şi dăunătoare ochilor datorită nivelului ridicat de radiaţii emise; folosită însă în continuare de către graficienii profesionişti datorită reproducerii excelente a culorilor
Monitoarele CRT sunt alcătuite dintr-un tub care are la un capăt un tun cu electroni. La celălalt capăt el are un ecran cu un înveliş de fosfor. El funcţionează pe baza bombardării ecranului cu electroni, astfel afişîndu-se punctele de diferite culori numite pixeli. În momentul în care pelicula de fosfor este bombardată de electroni ea emite lumină, dar această lumină durează foarte puţin şi deci ecranul trebuie bombardat în continuare acest proces numindu-se reafişare.
O proprietate a monitoarelor este rata de reafişare, care se mai numeşte şi frecvenţă. Majoritatea monitoarelor au o rată de reafişare de aproximativ 70Hz adică el afişează 70 de imagini pe secundă. Monitoarele CRT sunt de două tipuri: unele bombate care deformează uşor imaginea şi unele cu tehnologie Trinitron care sunt curbate pe orizontală dar plate pe verticală. Cele Trinitron oferă o calitate a imaginii mult mai bună, dar din păcate realizarea lor costă mai mult şi astfel ele devin mai scumpe.
Plusurile si minusurile monitorului CRT (tub cu raza catodica)
Avantaje :
costul: poti cumpara un monitor CRT cu o diagonala mai mare si care sa fie mai ieftin decat un monitor LCD cu diagonala mai mica
capabilitati multisynch: aceasta capabilitate permite razei electron din tub sa se adapteze la diverse rezolutii si rate de refresh
claritatea si calitatea culorii la monitoarele CRT nu pot fi atinse de monitoarele LCD. Datorita multitudinii de setari ce se pot face la contrast, luminozitate, nuante, monitoarele CRT sunt capabile sa reprezinte mai bine culorile reale ale documentelor.
Dezavantaje:
volumul: tubul CRT este extrem de greu, carcasa voluminousa fiind necesara din ratiuni legate de siguranta
consumul mare de energie: unele monitoare CRT mari consuma mai mult decat unitatea centrala a calculatorului
dimensiunea vizibila a tubului este mai mica decat diagonala: un monitor CRT cu diagonala specificata de 19" are o dimensiune reala vizibila cu circa 1 inch mai mica, din cauza carcasei de jur imprejurul tubului.

Descarca referat