Referat Microprocesoare

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Iunie 2016

Descriere Referat

In cele sase capitole, completate si cu o prezentare in PowerPoint cu 20 de slideuri, proiectul dezvolta tema microprocesoarelor: ce sunt ele, cum se clasifica, de cate tipuri sunt, care le sunt caracteristicile principale si cum le putem identifica, cum functioneaza si care sunt componentele lor, etc.
Microprocesorului a putut aparea gratie perfecţionării tehnologiei de realizare a circuitelor integrate, perfecţionare care a dus la creşterea densităţii de integrare.
        Dezvoltarea tehnologiilor a permis implementarea pe acelaşi chip a unor structuri logice complexe şi deci a microprocesorului. Numarul mare şi diversitatea acestor circuite face dificilă, daca nu chiar imposibila definirea acestora, dificultatea definirii este determinată de relativa noutate a domeniului, cât şi de diversitatea acestor circuite. Definirea microprocesoarelor s-ar putea face fie luand in considerare funcţionarea acestora, fie prin rolul pe care il au în contextul sistemelor cu microprocesor.
        Funcţional, microprocesorul poate fi definit ca un circuit logic complex care efectuează operaţii logice şi aritmetice sub comanda unui program.
        În raport cu rolul acestuia în cadrul unui sistem de calcul, microprocesorul poate fi definit ca un circuit programabil, care implementează funcţia unei unităţi centrale a unui sistem de calcul.

Extras din referat:

        "Unităţile care alcătuiesc un microprocesor modern:
        Instruction cache - o memorie intermediară în care se stochează instrucţiunile înainte de a intra în microprocesor pentru prelucrare.
        Decode Unit - Unitatea de decodare ce transformă instrucţiunile complexe, scrise de programator în simple instrucţiuni înţelese doar de Arthimetic Logic Unit (ALU) şi Registers.
        Prefetch unit - Această unitate are rolul de a ordona instrucţiunile şi a le trimite către Control Unit.
        Control Unit - Are rolul de a da comenzi unităţii de prelucrare matematică;
         Arthimetic logic unit - Unitatea de prelucrare matematică. Aceasta ştie să adune, să scadă, să împartă şi să înmulţeascădouă numere scrise în cod binar şi să execute operaţii logice între operanzi legaţi prin operatori logici AND, OR şi NOT.
        Registers - Este o mică yonă de stocare folosită de unitatea de prelucrare matematică pentru a executa comenzile date de Control Unit. Datele pot veni de la Control Unit, Memoria de bază sau Data cache.
        Data cache - Lucrează cu ALU şi Registers şi are rolul de a păstra instrucţiunile cele mai utilizate pentru a mări viteza de execuţie a programului.
        Bus Unit - Puntea de legătura dintre microprocesor şi memoria de bază.
        Addressing Unit - furnizează prin Bus Unit adresa calculată în vederea accesării memoriei interne în care se află atât instrucţiunile cât şi datele cu care acestea lucrează.
        Registre interne - Un registru intern al procesorului este o mică zonă de memorie cu viteză de comutaţie foarte mare, cu care de fapt procesorul lucrează direct şi prin care comunică cu mediul exterior lui. Mărimea (numărul de biţi) al acestei memorii este un indiciu important asupra cantităţii de informaţie pe care o poate prelucra la un moment dat. Registrele interne sunt de obicei mai mari decât magistrala de date ceea ce înseamnă că procesorul are nevoie de două perioade de ceas pentru a umple un registru înainte de a-l prelucra. "
Descarca referat