Referat Memorii Caracteristici Si Functionare

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 19 Mai 2015

Descriere Referat

    Electronica are in momentul de fata nenumarate aplicatii, una dintre cele mai dinamice fiind cea a memoriilor, ritmul in care au avansat chipurile de memorie fiind unul uluitor. Acest fapt s-a datorat in primul rand uriasei cereri de memorii de pe piata, dar si performantei pe care o are memoria RAM, spre deosebire de alte tehnologii si modalitati de stocare a informatiei. In acelasi timp, datorita evolutiei procesoarelor s-au impus si performante crescute pentru memorii.

    Prezentul referat pune sub lupa pentru analiza memoria RAM sau de sistem, marimea ei determinand-o pe cea a spatiului pentru manevrarea datelor, functionarea mai inceata a unui sistem datorandu-se in primul rand umplerii memoriei RAM.
Orice sistem indica de cata memorie RAM dispune, acest lucru putand fi observat la pornire cand un contor avanseaza pana la volumul total al memoriei. Fiind o componenta esentiala, si deci vitala a sistemului, ea nu poate lipsi, simpla ei defectiune ducand la imposibilitatea computerului de a porni. Microprocesorul functioneaza pe baza octetilor stocati in memorie, aceasta fiind si o sursa de comunicare dintre microprocesor si dispozitive periferice. Memoria depoziteaza datele care vor fi prelucrate, dar si rezultatele obtinute in urma prelucrarilor. Cat despre viteza de acces a memoriei care era pana nu de mult esentiala pentru a caracteriza memoria, aceasta a lasat acum locul vitezei de bus.

    In ceea ce priveste memoria ROM, au aparut noi astfel de memorii (PROM, EPROM), complexitatea operarii acestora fiind cel care determina cat de avantajoase sunt. La randul ei, memoria RAM este si ea statica sau dinamica si vorbim in acest sens de SRAM (celula de memorie cu 4 tranzistori si 2 rezistente), respectiv DRAM (celula de memorie cu 1 tranzistor si 1 condensator).

De asemenea, referatul de fata analizeaza si alte tipuri de memorie si functiile acestora: memoria principala, video, CMOS, cache, etc.

Extras din referat

    “O gama larga de dispozitive si tehnologii pot stoca informatii digitale intr-o forma accesibila electric. Diferenta intre dispozitivele cunoscute in general sub numele de memorie de calculator si sistemele de stocare a datelor pe discuri si benzi este data de modul de funtionare. Atat memoria normala cat si sistemele de stocare pe disc pastreaza informatii de care calculatorul are nevoie, dar fiecare are un mod propriu de a face acest lucru.

    Ceea ce majoritatea oamenilor considera a fi memorie de calculator intr-un sens specific reprezinta sistemul de stocare primar al PC-ului. Aceasta inseamna ca informatile continute de siste¬mul de stocare au o forma la care microprocesorul are acces direct si sunt gata pentru a fi folosite. De fapt, instructiunile directe folosite de unele microprocesoare pot modifica valorile datelor continute de sistemul de stocare primar, fara sa fie necesara transferarea acestor date in registrii cipului. Din acest motiv, sistemul de stocare primar este numit uneori memorie de lucru.
    Posibilitatea de acces imediat la memoria primara inseamna ca microprocesorul poate sa gaseasca orice valoare fara sa caute in blocuri mari de date. Microprocesorul trebuie sa aiba acces la o valoare aleasa la intamplare. Ca urmare, multi se refera la memoria de lucru a PC-ului folosind termenul memorie cu acces aleatoriu (Random Access Memory - RAM), desi acest termen are o definite mai stricta atunci cand este aplicat tehnologiilor de fabricare a memoriilor.

Indiferent de numele folosit, sistemul de stocare primar este, de fapt, memoria pe termen scurt a PC-ului. Aceasta memorie este usor accesibila, dar are o capacitate limitata in comparatie cu alte sisteme de stocare. Celalalt tip de sistem de stocare se numeste sistem de stocare secundar. In majoritatea PC-urilor, sistemul de stocare secundar se bazeaza pe discuri si benzi. Acestea funtioneaza ca o memorie pe termen lung a calculatorului. Nu numai ca discurile si benzile stocheaza informatiile pe care calculatorul trebuie sa le pastreze un timp mai lung, dar stocheaza si cantitatile mari de date manipulate de calculator. Sistemul de stocare secundar poate fi de zeci, sute sau chiar mii de ori mai mare decat sistemul de stocare primar. Datorita capacitatii mari, sistemul de stocare secundar este numit uneori sistem de stocare masiv.

Sistemul de stocare secundar inseamna un pas in plus pentru microprocesorul PC-ului. Ca sa poata folosi informatiile, PC-ul trebuie sa le transfere mai intai in sistemul de stocare primar. Sistemul de stocare secundar implica si o alta complicatie hardware. Majoritatea sistemelor de stocare secundare se bazeaza pe dispozitive electromecanice. In afara semnalelor electrice, aceste sisteme implica si miscarea fizica a unui disc sau a unei benzi pentru a asigura accesul la informa|ii. Deoarece dispozitivele mecanice se misca mai incet decat semnalele electrice - mai pufin in filmele SF - sistemele de stocare secundare sunt mai lente decat cele primare, de obicei cu un factor de o mie sau chiar mai mult. Cu alte cuvinte, cel mai important aspect al sistemului de stocare primar dintr-un PC este viteza de acces, desi este de dorit sa aveti o capacitate cat mai mare. Cel mai important aspect al sistemului de stocare secundar este capacitatea, desi este de dorit ca acesta sa fie cat mai rapid”.
Descarca referat