Referat Magistralele Sistemelor De Calcul

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2016

Descriere Referat

    Referatul de fata analizeaza, in cele trei capitole ale sale, magistralele de calcul. Vorbim astfel despre linii de comunicatii care asigura:
- Asamblarea si conectarea componentelor unui sistem de calcul; ne referim atat la componentele interne, cat si la cele externe
- Fluxul de date si comenzi intre componentele sistemului cand acestea sunt prelucrate, dar si fluxul de semnale
    Magistralele, indiferent daca sunt de date, de comenzi, de semnale si control, sunt fie unidirectionale, fie bidirectionale.
    Cand ne referim la magistralele unui sistem de calcul, in primul rand trebuie sa o mentionam pe cea a procesorului. Ea este cea mai rapida si este parte componenta a nucleului setului de cipuri si a placii de baza. O alta magistrala, AGP, este pentru placa video, in timp ce magistrala PCI este un ansamblu de conectoare de 32 biti. Un alt tip de magistrala este ISA care are rolul de a fi un liant intre diferite dispozitive periferice precum modemul si placa de sunet.
    Despre resursele sistemului (canale de comunicatie, adrese, alte semnale) sunt prezentate detalii in ultimul capitol al referatului:
- Adrese de memorie
- Canale IRQ – de cerere a intreruperii
- Canale DMA – de acces la memorie
- Adrese ale porturilor I/O
Referatul este insotit de o prezentare in Power Point cu 11 slideuri care sintetizeaza tema aleasa.

Extras din referat:

    “Exista trei culori de baza: rosu, verde si albastru (RGB-red-green-blue). Aceste culori se pot combina obtinandu-se inca cinci culori. Cele opt pot avea stralucire normala sau marita (bright) si in acest mod se mai pot obtine opt culori. Ĩn total vor fi 16 culori. Fiecare culoare are un cod de la 0 la 15. Pentru culoarea caracterului se pot folosi toate cele 16 culori.     Pentru culoarea fundalului se pot folosi numai culorile care nu sunt stralucitoare, deci numai 8 culori. Pentru clipire se vor codifica doua stari. Rezulta ca pentru atribut se folosesc 4 biti pentru culoarea caracterului, 3 biti pentru culoarea fundalului si 1 bit pentru clipire, in total 8 biti.
    Ĩn modul grafic ecranul reprezinta o suprafata de puncte luminoase numite pixeli. Cu ajutorul acestor pixeli se realizeaza diferite imagini pe ecran. Fiecare pixel este caracterizat printr-un atribut care este codul de culoare. Ĩn modul grafic monitorul este caracterizat de urmatoarele elemente:
rezolutia care reprezinta numarul de puncte pe ecran (nxm). claritatea imaginii creste odata cu rezolutia.
definitia este distanta dintre doua puncte pe ecran (exemplu 0,28 mm). Acuratetea imaginii creste odata cu micsorarea definitiei.
numarul de culori folosite pentru obtinerea imaginii. Fiecare culoare este codificata.     Fiecare pixel are un cod de culoare. Exista monitoare cu 2, 4, 16, sau 256 culori. De exemplu monitoarele SVGA (Super Video Graphics Array) au rezolutia de 800x600 pe 256 culori sau 1024x768 pe 16 culori.”
Referatul are o prezentare in Power Point cu 10 slideuri care sisntetizeaza principalele teme abordate.

Descarca referat