Referat Instalarea Si Configurarea Unui Router

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Iunie 2015

Descriere Referat

Routerul, acest dispozitiv prezent în tot mai multe locuinţe, institutii, companii este o adevarata „mană cerească” la care nici nu puteam visa cu doar cateva decenii în urmă. Timpul a trecut insa şi a lăsat în urmă o evoluţie spectaculoasă a comunicaţiilor. Cum ne putem conecta la internet dacă suntem acasă? Dar dacă suntem la serviciu sau la bibliotecă sau afară, la o terasă? Este acelaşi procedeu sau lucrurile diferă? Cum putem avea acces la Internet cel mai simplu si mai usor?
Referatul de fata raspunde tuturor acestor intrebari, dar clarifica si alte notiuni precum router, protocol TCP/IP, modem, conexiune PPP, conexiune SLIP. Aflam astfel ca routerul, avand mai multe interfete care sunt conectate la diferite retele IP, este cel care leaga o retea de alta, iar cu cat acest lucru se petrece mai eficient, cu atat este comunicarea mai buna. Dar dacă vorbim despre interfete, trebuie sa precizam ca acestea conecteaza LAN si WAN, Local Area Network, respectiv Wide Area Network. De asemenea, aflam ca in routere se gasesc o multitudine de componente pe care le au si computerele, si ne referim desigur la cele hardware si software.
Intalnite si sub denumirea de gateway, routerele, asemenea operatorilor telefonici, transmit traficul de date intre retele. Tabelele de rutari servesc stabilirii modului in care informatia circula din si spre Internet. Detalii despre componentele ruterelor si functiile acestora, despre diferitele tipuri de retele, cu avantajele si dezevantajele fiecareia, dar si cum se instaleaza si configureaza routerul sunt prezentate in cele trei capitole ale acestui referat.

Extras din referat:

“ Configurarea unei conexiuni PPPoE

În unele cazuri (acasa, în retele mai mici) echipamentul cel mai potrivit pentru conectarea la ISP este un echipament multifunctional. Avantajele unui astfel de echipament sunt: 
nu trebuie sa cumparam separat fiecare echipament pentru conectare la ISP, 
cablarea devine mai simpla, 
configurarea echipamentului este destul de usoara si nu necesita prea mult timp, este mai usor de întretinut.
Pasii de conectare si configurare a unui echipament multifunctional care foloseste tehnologia ADSL pentru a se conecta la ISP sunt:
1. Selectarea locului cel mai potrivit pentru echipament.
2. Pregatirea unui calculator echipat cu placa de retea si a cablurilor necesare conectarii calculatorului cu echipamentul multifunctional.
3. Conectarea liniei DSL sau a cablului pentru modem la portul etichetat "Internet".
4. Conectarea calculatorului la unul dintre porturile RJ45 al aparatului multifunctional.
5. Conectarea cablului de alimentare a aparatului multifunctional si pornirea calculatorului.
6. Asteptati sa se booteze echipamentul multifunctional si sa se realizeze conexiunea cu ISP. Aceasta poate sa dureze câteva minute. În faza asta echipamentul negociaza parametrii referitori la conexiunea cu ISP. Echipamentul primeste de la ISP adresa IP publica fixa sau dinamica, masca de subretea, adresa IP de poarta implicita (Default Gateway) si adresa de server DNS.
7. Trebuie sa configurati router-ul (echipament multifunctional)  sa comunice cu echipamentele din retea. Pe calculatorul conectat deschideti un browser pentru pagini web. În câmpul de adrese, introduceti adresa de IP implicita a routerului (echipament multifunctional). De obicei acesta este 192.168.1.1 (consultati manualul utilizatorului).
8. O fereastra de securitate va solicita autentificarea pentru a accesa paginile de configurare ale router-ului. Introduceti datele cerute (consultati manualul utilizatorului). Dupa autentificare apar paginile de setare a routerului. Dupa fiecare modificare a setarilor implicite salvati setarile noi.
9. Routerul ofera si serviciu DHCP, care este activat implicit. Daca trebuie, puteti modifica domeniul de adrese IP oferit pentru clienti (calculatoare), masca de subretea, adresele serverelor DNS. Daca planificati folosirea adreselor IP fixe în retea locala, trebuie sa dezactivati serviciul DHCP.”

Descarca referat