Referat Vulpea

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 15 Iulie 2015

Descriere Referat

Despre vulpe ne e usor sa vorbim noua, romanilor, caci acest animal siret, foarte atent si agil, traieste in padurile tarii noastre (dar o putem intalni si in tufisuri sau in camp deschis), ajungand personajul viclean al povestilor pentru cei mici si trofeul mult visat de vanatori iscusiti. Dorinta oricarei femei este sa aiba o haina cu guler de blana de vulpe sau o caciula calduroasa si foarte eleganta din blana de vulpe!
Un animal viguros, in ciuda putinelor sale kilograme (pana la 10) si a dimensiunilor sale reduse, cu picioare subtiri si aparent firave, vulpea este foarte rapida si greu de capturat. Este permisa vanarea ei tot timpul anului, spre deosebire de ursi, de exemplu. Desi se incearca prinderea ei prin toate mijloacele posibile (cu arcul, cu capcane, cu caini), numarul vulpilor la nivel mondial este in continua crestere, ea fiind specia de carnivore din lume cea mai numeroasa! 
Ca durata de viata, vulpea nu depaseste 14 ani, dentitia fiind cea care indica varsta vulpii. Cu un auz desavarsit, cu un miros si vaz perfect, vulpea este un animal care, asemenea viezurelui, isi sapa singur vizuina.
Intalnim vulpi pe aproape intreg teritoriul Europei, dar si in Nordul Americii. In tara noastra sunt adesea campanii de vaccinare impotriva rabiei la vulpi, sume considerabile fiind alocate in acest scop, mai ales de catre Uniunea Europeana.
Exista mai multe specii de vulpi, fiecare cu trasaturile sale caracteristice. Detalii legate de viata vulpilor, legende si superstitii despre vulpi, toate acestea sunt prezentate in acest referat foarte concis si bine structurat.

Extras din referat:

“Fox Facts 
Ochii vulpilor sunt unici intre carnivore, sunt de culoare galben-aurie si au o pupila distinctiva orientata vertical similara cu a pisicilor domestice. De asemenea, simtul lor vizual este foarte dezvoltat, la fel ca al felinelor.
Vulpile nu au musculatura faciala dezvoltata si prin urmare nu isi pot arata coltii cum fac lupii, cainii, coiotii si sacalii din familia canidelor.
Vulpile sunt extrem de posesive cu hrana lor. In afara perioadei de reproducere si crestere a puilor nu impart nimic din ce au prins cu alta vulpe
Stomacul vulpilor este mic comparativ cu al altor canide. Daca lupul sau cainele poate manca chiar si 20% din volumul propriului corp, vulpea nu reuseste decat 10 %
In salbaticie vulpile pot purta si raspandi virusul turbarii.
Vulpile rosii alaturi de nurcile americane sunt cele mai raspandite animale crescute in ferme pentru blana lor.
Vulpile au nu mai putin de 42 de dinti.
Adapostul vulpilor este o vizuina aflata de obicei la radacina unui copac. Desi isi pot sapa singure vizuina, cel mai adesea prefera o vizuina parasita de bursuc.
Vulpile nu pot fi domesticite nici tratate ca niste “animale de casa”. Odata ajunse la maturitate devin independente si uneori agresive.
In prezent, pe intinsul areal al vulpii traiesc nu mai putin de 48 de subspecii ale acesteia.
O maxima a vrajitorilor din India este edificatoare :“O vulpe care face farmece nu-i face cine stie ce rau barbatului. Dar o femeie care vrajeste ca o vulpe, asta-i va pricinui multe rele”

Descarca referat