Referat Calitatea Locuirii In Spatiul Rural Al Romaniei

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 23 Iulie 2016

Descriere Referat

        Calitatea locuirii constituie un element cheie al calităţii vieţii unei persoane (Ranci, 2010). Acest punct de vedere este susţinut şi de Trudel (1989) pentru care calitatea locuirii reprezintă, înainte de toate, dimensiunea de bază a calităţii vieţii.
        Noţiunea de „calitate a locuirii” în viziunea acestuia este foarte complexă: ea se referă la toate atributele de ordin calitativ ale locuinţei. Printre aceste atribute sau condiţii se disting două mari categorii:
− pe de o parte, condiţiile intrinseci sau proprii locuinţelor sau clădirilor care le găzduiesc – amenajările sale şi condiţiile fizice, interioare şi exterioare, incluzând aici şi prelungirile sale (anexele), părţile comune şi amenajarea terenului;
− pe de altă parte, condiţiile mediului învecinat – infrastructura şi echipamentele colective, mediul biofizic şi socioeconomic, instalaţiile vecine, localizarea în cadrul aglomeraţiei şi al regiunii.
        Această noţiune, de calitate a locuirii, acoperă mai multe dimensiuni specifice, cum ar fi salubritatea, securitatea, confortul, estetica, comoditatea şi adaptabilitatea, care pot fi văzute ca faţete ale calităţii globale. Sub alte aspecte, alţi factori precum durabilitatea, capacitatea şi facilitatea de întreţinere condiţionează calitatea acestui proces.
        Lawrence (1994) a oferit o definiţie optimă a conceptului integrat de calitate a locuirii, în care seturi de factori arhitecturali, demografici, economici, ecologici şi politici sunt intercorelaţi în mod explicit. Conform acestuia, calitatea locuirii poate fi interpretată într-o multitudine de modalităţi. Diverse abordări reflectă motivaţia şi obiectivele celor care o transformă în domeniu de cercetare dar şi formularea de politici de locuire. De exemplu, studiile privind calitatea locuirii pot fi destinate pentru formularea şi punerea în aplicare a politicilor guvernamentale în sectorul locuinţelor, în cercetarea academică sau difuzarea de informaţii pentru diverse grupuri profesionale şi pentru publicul larg.
Descarca referat