Referat Limbajul Vestimentar In Afaceri

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2016

Descriere Referat

    In fiecare domeniu exista secrete, mici trucuri care ne ajuta sa fim inaintea celorlalti. Tot mai multe workshop-uri se organizeaza de diverse institutii pentru a ne invata cum sa castigam clienti, cum sa castigam increderea potentialilor parteneri, etc.
Referatul de fata analizeaza importanta limbajului vestimentar in afaceri si inca de la prima citire a titlului putem spune cu tarie ca da, in afaceri conteaza foarte mult vestimentatia. Daca vorbim despre limbaj, inseamna prin urmare ca vorbim despre un cod comun, norme acceptate la scara larga de marea majoritate a oamenilor. De fapt, codul vestimentar este o alta forma de comunicare, alaturi, desigur, de multe altele cum ar fi limbajul nonverbal, etc.
Lucrurile par a fi atat de bine inradacinate in normal, incat in mintea fiecaruia dintre noi, atunci cand ne gandim la un eveniment, ne vine in minte automat o tinuta care s-ar potrivi. Daca in tarile islamice femeile intra in apa marii imbracate complet, in Europa si nu numai exista statiuni intregi de nudisti. Totul se rezuma insa la cultura, la cutume si, de ce nu, la educatie si bun simt.
Sa ne gandim doar cum ar fi sa intram in biroul unei agentii de turism, de exemplu, si sa ne intampine un tinerel in maieu si pantaloni scurti! Sau cum am reactiona daca atunci cand mergem la un loc de joaca pentru copii sa vedem ca personalul de acolo este in tinuta rigida, neagra, office. Exemplele sunt multe si toate duc spre aceeasi concluzie: prima impresie conteaza extrem de mult.

    Extras din referat:

    “Vestimentaţia este unul dintre cele mai influente mijloace de comunicare nonverbale pe care le avem la dispoziţie. Interesant este că studiile legate de acest tip de comunicare şi, implicit, despre prima impresie pe care o facem celor din jur, au putut cuantifica rolul aspectului exterior (vestimentaţia şi limbajul corporal) – 55%. Asta în comparaţie cu cele 38 de procente ale vocii şi cele 7 ale conţinutului propriu-zis al mesajului. Pe de altă parte îmbrăcămintea, oricât de frumoasă sau adecvată, nu compensează pentru lipsa de talent, ambiţie, profesionalism sau cunoştinţe.
Felul în care arătăm ne poate deschide o uşă ; ceea ce ştim ne ajută să rămânem în încăpere. Pentru vestimentaţia profesională unitatea de măsură este adecvarea la ocazie şi partenerii de discuţie. Factorii care dau măsura acestei adecvări sunt stilul, codul vestimentar, culorile şi accesoriile. Stilul vestimentar este un element foarte personal şi internalizat, o semnătură personală. 
De pildă, o femeie care se regăseşte în stilul casual va purta un minimum de accesorii şi se va îmbrăca mai curând într-un costum cu pantalon şi probabil va fi tunsă scurt sau va avea părul aranjat cu naturaleţe; în schimb, o femeie care preferă un stil clasic, va opta pentru un set asortat de cercei şi colier, purtaţi la un taior sobru, cu părul strâns într-un coc, spune Markovits. Fiind o reflexie a personalităţii şi gusturilor stilul vestimentar dă partenerilor de discuţii indicii despre temperamentul sau stilul de viaţă al persoanei respective prin factori atât de mărunţi precum texturile, culorile sau imprimeurile alese, tipul de accesorii şi felul în care acestea sunt purtate.
Vestimentaţia tinde să fie un criteriu important de evaluare a angajaţilor în cadrul organizaţiilor. Există organizaţii în care vestimentaţia este impusă prin anumite regulamente interne pe care fiecare angajat trebuie să le respecte. De asemenea, sunt şi organizaţii în care nu există cerinţe formale în ceea ce priveşte vestimentaţia angajaţilor.”

Descarca referat