Referat Limbajul Nonverbal In Afaceri

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 15 Iulie 2015

Descriere Referat

Cum ne tradeaza gesturile? Cum vorbesc ele in locul nostru? Este esential sa cunoastem date despre limbajul nonverbal pentru a sti pe de o parte cum sa nu cadem in capcana interlocutorilor si a fi astfel vulnerabili, dar pe de alta parte cunoasterea lui este esentiala pentru a ne cunoaste cu adevarat partenerii de afaceri.
Referatul de fata analizeaza limbajul nonverbal din perspectiva afacerilor, a succesului in afaceri. Ce tradeaza expresia fetei sau miscarea corpului? Se poate comunica fara cuvinte, prin asa-zisul limbaj nonverbal? Ce spunem cand nu vorbim nimic? De ce si cum ne tradeaza corpul? Este el aliatul nostru intr-o conversatie sau este cel care ne contrazice spusele?
Ni s-a intamplat probabil tuturor sa nu-l credem pe cel cu care vorbim, fara insa sa ne putem justifica lipsa de incredere. “Asa am simtit, pur si simplu”. Este vorba de intuitie sau de fapt interlocutorul nu a fost convingator pentru ca a avut un comportament cel putin neobisnuit, daca nu chiar dubios, sa spunem precum acoperirea gurii cu mana sau privirea in alta parte in timpul conversatiei. Au femeile acest al “saselea simt” de a-i “citi” pe cei cu care discuta sau este vorba de o abilitate mai dezvoltata, o atentie sporita la aceste limbaje? Nu sunt ele cele care stiu ce vor micutii lor copii in copilaria mica, cand acestia nu se pot exprima altfel decat prin semne? 
Cand vorbim despre limbaj nonverbal ne referim in primul rand la expresia fetei: 
- mimica (o frunte incruntata ar putea indica frustrare sau manie in timp ce buzele stranse ar putea strada nesiguranta sau ascunderea unor informatii), 
- zambet (vocala rasului exprima fie rautate (e), fe suparare (o) etc), 
- privire (directa, intr-o parte, insistenta, pupile dilatate, clipire frecventa, etc).

Extras din referat:
“Postura (poziţia) comunică în primul rând statutul social pe care indivizii îl au sau vor să îl aibă. O persoană dominantă tinde să ţină capul înclinat în sus, iar cea supusă, în jos. În general, aplecarea corpului în faţă semnifică interesul faţă de interlocutor, dar uneori si neliniste si preocupare. Poziţia relaxată, înclinat pe scaun spre spate, poate indica detasare, plictiseală sau autoîncredere excesivă si apărare la cei care consideră că au statut superior interlocutorului.
Posturile pe care le au oamenii, corelate cu relaţia dintre ei atunci când sunt împreună, se pot clasifica în trei categorii:
de includere – neincludere - postură prin care se limitează accesul în cadrulgrupului. De exemplu, membrii grupului pot forma un cerc, pot să se întoarcă spre centru, să-si întindă un braţ sau un picior peste intervalul rămas liber, indicând prin toate acestea că accesul la grup este limitat;
de orientare corporală – se referă la faptul că doi oameni pot alege să se aseze faţă în faţă sau alături. Prima situaţie comunică predispoziţia pentru conversaţie, iar a doua – neutralitate.
de congruenţă – necongruenţă - postură care comunică intensitatea cu care o persoană este implicată în ceea ce spune sau face interlocutorul. Participarea intensă conduce la postura congruentă (similară cu a interlocutorului); schimbarea posturii interlocutorului declansează în acest caz schimbarea posturii celui puternic implicat în comunicare. În cazul în care există între comunicatori divergenţe de statut, de puncte de vedere sau de opinii, apar posturile necongruente: persoana nu priveste spre interlocutor, nu interacţionează sub nici o formă.
Încrucisarea braţelor la piept semnifică retragerea în noi. Deoarece încrucisarea braţelor simbolizează si o anume incapacitate de apărare, ea reprezintă si un anumit grad de subordonare faţă de care cel în cauză exprimă necesitatea de a se apăra. La unele popoare acest gest face parte din categoria gesturilor de supunere sau prin care se exprimă veneraţia faţă de cineva sau de ceva.
Cu braţele si mâinile strânse lângă corp stau soldaţii în armată. Este o postură care arată supunere si cuminţenie dar nu supunere pur si simplu, ci supunerea în rolul jucat, în situaţia dată faţă de un sef.
Persoana care-si ţine picioarele întinse când stă pe scaun se simte în siguranţă. Cel care stă cu picioarele îndepărtate denotă indiferenţă. Cu cât picioarele sunt îndepărtate mai mult, cu atât mai mare este indiferenţa, dorinţa de a sta comod, lipsa de disciplină, uneori lipsa de educaţie.
Atunci când o persoană stă picior peste picior între alte două persoane veţi constata că genunchiul piciorului acoperit este orientat în directia persoanei percepută ca fiind mai simpatică.
Mâna pusă în sold, cu cotul scos în afară, are rolul de a amplifica forţa si puterea pe care o emanăm. În acelasi timp mâinile sprijinite în solduri nu mai sunt apte de a fi folosite. Această ţinută este afisată de cei trufasi, aroganţi, în scopul de a produce impresia de dominare.
Atunci când mâinile si braţele sunt ţinute sub masă, persoana în cauză nu este pregătită să facă faţă situaţiei date, fiindu-i teamă să-si arate mâinile, să ia parte la discuţii, sau crede că mâinile o să-i trădeze starea de nesiguranţă, emoţia si nervozitatea.
Dacă mâinile sunt pe masă, aceasta reflectă capacitatea si dorinţa de a stabili un contact.”

Descarca referat