Referat Impozite Si Taxe Locale

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 18 Octombrie 2015

Descriere Referat

Coplesiti adesea de atatea taxe si impozite, nu putem sa nu ne intrebam ce sunt acestea, care este rolul lor, cum se calculeaza sumele care trebuie achitate, etc. Fie ca avem o casa, un teren, o masina, o firma, pentru aproape orice bun trebuie sa dam o anumita cota parte statului. La randul lui, si statul are anumite obligatii fata de societate: pe de o parte plata de pensii, autoare sociale, alocatii, etc, pe de alta parte el este cel care sustine atatea sectoare ale societatii si nevoile lor: armata, sanatatea, cultura, invatamantul si multe alte domenii.
Tot mecanismul este intr-o stransa dependenta, teoretica cel putin: noi ne platim taxele, statul da bani pentru spitale, de pilda. Lucrurile in economia de piata, intr-o societate democratica (caci asa se vrea a fi societatea noastra) nu sunt deloc atat de simple cu ar putea parea.
Economia nationala, nivelul pana la care aceasta reuseste sa progreseze se observa in primul rand in produsul intern brut. Daca firmele au profit, si sumele pe care le platesc sunt consistente. Daca insa apare evaziunea fiscala, rea vointa, poate chiar indiferenta, lucrurile se schimba radical. Orice putem privi si din perspectiva aparatului de stat, si la acest nivel putand exista rea intentie, abuzuri de tot felul. Nu mai este deja nimic spectaculos in a vedea primari corupti, firme care castiga fraudulos licitatii, etc.

Extras din referat:

Conceptul si importanta impozitelor
Existenta impozitelor este impusa de existenta statului. Dupa cum am vazut, exista suficiente ratiuni ca statul sa furnizeze bunuri si servicii publice, precum si sa realizeze transferuri de venituri in cadrul societatii, iar pentru aceasta statul are nevoie de fonduri (resurse).
Metodele de finantare a cheltuielilor publice s-au schimbat in decursul timpului, dar nu exista nicio indoiala ca impozitul este o perenitate si ca, pana la urma, nimeni nu scapa de plata acestuia. Acest lucru se datoreaza convietuirii sociale la care omul ia parte pentru a beneficia de avantajul relatiilor sociale din cadrul societatii.
In intelesul comun, impozitele reprezinta sumele de bani, ca parte din veniturile (castigurile) realizate sub diferite forme, pe care sunt obligati cetatenii si agentii economici, numiti contribuabili, sa le plateasca la stat (organele fiscale ale acestuia), in baza unor legi.
Definitia care tine seama si de scopul in care sunt percepute de stat impozitele este urmatoarea : impozitele sunt obligatii de plata ale contribuabililor (persoane fizice si juridice) stabilite prin lege de catre stat pentru sustinerea cheltuielilor publice necesare furnizarii de catre acesta a unor bunuri si servicii publice, inclusiv a unor transferuri, de care se bucura in mod diferentiat si nedeterminat toti cetatenii unui stat (fosti, actuali si viitori contribuabili), precum si pentru influentarea conjuncturii economice.
Din definitia de mai sus se desprind trei elemente principale legate de impozite :
- forta puterii publice (elementul de autoritate) este elementul cel mai pregnant al impozitelor, cel mai rapid perceptibil de catre contribuabili ; oricare ar fi forma sa, impozitul este intotdeauna perceput ca un element de autoritate, o obligatie prin constrangere ;
- transferul de avutie, adica impozitele sunt prelevari de avutie efectuate asupra patrimoniilor contribuabililor ; in plus, aceasta prelevare este definitiva, datoria fiscala nefiind subiect de rambursare si nu este insotita de o contraprestatie directa, ci de unele avantaje de pe urma impozitarii care sunt diferentiate si nedeterminate ;
functia extinsa (ampla) a impozitelor in perioada contemporana compusa din functia traditionala financiara a impozitelor (de acoperire a nevoilor colective si a celor particulare ale statului), functia redistributiva a avutiei in societate, precum si pe cea  interventionista in alocarea resurselor in economie.”

Descarca referat