Referat Impozite Directe

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 28 Septembrie 2015

Descriere Referat

Pentru a putea discuta despre impozitele directe este esential sa delimitam in linii mari concepte precum finantele unei tari, a tarii noastre in special, continutul lor economic, veniturile publice. Abia dupa ce suntem familiarizati cu aceste notiuni putem vorbi despre impozite, despre tipurile de impozite care se aplica in economia Romaniei.
Impozitele reprezinta in sens larg o suma de bani care se da statuluipentru avantajul de a avea o firma cu profit, o casa, o masina, etc. Desi aceste plati sunt esentiale pentru buna functionare economica a unui stat, nimeni nu-si achita bucuros taxele, sumele datorate fiind in procente semnificative. Aceste cotizatii obligatorii, nerambursabile desigur, sunt platite atat de persoanele fizice, cat si de cele juridice. Orice forma de avere, de bun mostenit sau dobandit prin orice forma este impozitat. O parte din aceste incasari este redistribuita de catre stat diverselor sectoare: sanatate, cultura, etc, iar o alta parte este folosita pentru diferite cheltuieli publice.
Tot procesul este o inlantuire de dependente: statul are nevoie imperioasa de aceste fonduri banesti, societatea la randul ei depinzand de sumele acordate de stat. Cand spunem societate, ne referim atat la persoanele care o constituie (persoane care primesc alocatii, ajutoare sociale, indemnizatii, pensii, etc), cat si la numeroasele sectoare finantate de catre stat. Daca agentii economici isi permit sa nu-si achite contributiile, chiar cu riscul de a plati dobanzi demne de luat in seama, statul nu-si poate permite sa nu-si achite obligatiile stabilite prin lege de a plati pensiile, de exemplu.
Produsul intern brut, in cea mai mare masura constituit din bani, este cel care indica finantele de care dispune o tara, in urma colectarii taxelor si impozitelor. Despre tipurile de impozite si despre rolul fiecaruia puteti citi din paginile acestui referat care le analizeaza in principal, asa cum indica si titlul, pe cele directe.

Extras din referat:

Impozitul pe profit

Impozitul pe profit reprezintă o sursă certă de alimentare cu venituri a bugetului public, în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare îndeplinirii drepturilor fundamentale ale cetăţeniilor -  cu privire la învăţământ, sănătate, cultură, artă, sport, apărare naţională şi ordine publică, ocrotire socială şi protecţie ecologică, precum şi pentru finanţarea unor acţiuni şi obiective economice de interes naţional, mai ales în domeniul infrastructurii.
Plătitorii impozitului pe profit impozabil sunt incluşi în următoarele categorii:
persoane juridice române pentru profitul obţinut atât în România cât şi în străinătate;
persoane juridice străine ce-şi desfăşoară activitatea într-un sediu permanent în România.
Profitul impozabil reprezintă diferenţa între veniturile obţinute şi cheltuielile aferente acestor venituri, cu excepţia cheltuielilor nedeductibile. 
Impozitul pe profit se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotelor de impozit stabilite legal, asupra profitului impozabil determinat pe baza cotelor îinscrise lunar în contabilitate.
Calculul se face lunar, cumulat de la începutul anului calendaristic.
Cota de impunere este o cotă proporţională de 16% din profit.
Pentru reflectarea corectă a profitului impozabil al unui an fiscal, contribuabilii vor înregistra în evidenţa contabilă, ca venituri, contravaloarea bunurilor mobile livrate, valoarea bunurilor imobile pentru care s-a transferat dreptul de proprietate, valoarea prestăriilor de servicii facturate şi câştigurile din operaţiuni care duc la creşterea valorii activului, precum şi cheltuielile efectuate pentru realizarea acestor venituri. Pentru determinarea profitului impozabil, cheltuielile sunt deductibile numai dacă sunt aferente veniturilor impozabile.
Când o cheltuială este aferentă mai multor activitaţi, ea se repartizează pe activităţile respective.”

Descarca referat