Referat Contractul De Franciza

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2015

Descriere Referat

    Prin aceasta metoda a contractului de franciza se distribuie de fapt o serie de bunuri si servicii, in sensul ca francizorul acorda drepturile de comercializare unei persoane, francizatului, contra unei sume de bani. Vanzarea acesta de servicii sau produse este o oportunitate de afaceri care presupune o relatie de colaborare continua intre cele doua parti, persoane fizice sau juridice. Francizarea permite extinderea unui concept, largirea domeniului de activitate, expansiunea afacerii, dezvoltarea de mai multe locatii care ofera aceleasi produse/servicii.

    Aflandu-se debuturile in SUA cu masinile de cusut Singer, franciza a cunoscut repede succesul, in doar cativa ani, metodele de francizare fiind abordate de companii din diverse industrii de renume: auto, bauturi racoritoare, alimentatie publica, imbracaminte, etc.

    In contractul de franciza se stabileste cu claritate care sunt produsele/serviciile pe care beneficiarul are voie sa le comercializeze, orice modificare fiind interzisa si putand duce la rezilierea contractului si la plata de despagubiri. Alaturi de alte obligatii care depind de natura tipului de franciza si a clauzelor contractuale, co-contractantul se angajeaza sa dezvolte afacerea si sa-i mentina reputatia, sa pastreze secretul know-how-lui (le savoir-faire), sa pastreze confidentialitatea, etc.

    Indiferent daca este master franciza, de distributie sau franchising, cu o singura unitate sau cu mai multe, franciza are desigur avantaje, dar si multe dezavantaje, in cazul acestora din urma mentionand: independenta limitata a concesionarului, posibilitatea lui redusa de-si manifesta initiativa si creativitatea, etc.

    Referatul se incheie cu prezentarea unui studiu de caz, o franciza din tara noastra, si cu un model de contract de franciza, asa cum este el in formatul lui standard, acestuia putandu-i-se adauga clauze suplimentare, la cererea partilor semnatare.
Descarca referat