Referat Comercializarea Ceasurilor

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 15 Septembrie 2015

Descriere Referat

Ceasuri de jucarie sau adevarate, de barbati, de dama sau unisex, mecanice sau electronice, cu busola, cu afisarea datei, cu cifre romane sau arabe, cu fel de fel de curele, cu totii avem macar unul. Fie ca este la mana, pe masa sau pe perete, ceasurile ne aduc mereu cu picioarele pe pamant si ne trezesc, la realitate, dar desigur, si la sensul propriu, din somn. Ni s-a intamplat tuturor sa fim absorbiti de o activitate si sa nu stim cand a trecut timpul, ceasul fiind cel care ne alarmeaza mereu, care ne arata cat mai e pana se termina serviciul, pana incepe filmul preferat, pana la intalnirea cu iubitul, pana vin copii de la scoala, pana e gata mancarea, etc.
In spatele acestor lucruri atat de banale exista insa o adevarata industrie, o economie intreaga si mii de oameni care se ocupa de fabricarea pieselor lor, de asamblarea ceasurilor, si de multe alte procese care culmineaza cu procesul de comercializare a lor.
Referatul de fata, in cele patru capitole ale sale, prezinta aceasta ultima etapa a ceasurilor, si anume detalii legate de latura economica. Pornind de la o scurta introducere in istoria ceasurilor, primul capitol analizeaza activitatea comerciala din perspectiva unitatilor comerciale si a formelor acestei activitati comerciale. Al doilea capitol se refera la sarcinile specifice activitatii, atat a celei in magazin, cat si a celei in depozit. Un detaliu deosebit de important in comercializarea ceasurilor este modul de etalare a marfii in magazin pentru a fi desigur, cat mai in centrul campului vizual al potentialilor cumparatori iar acestui lucru ii este dedicat al treilea capitol in timp ce ultimul este un studiu de caz, realizat in cadrul unei firme romanesti.

Exras din referat:

“Cel mai vechi ceas funcţional din Europa – şi foarte probabil, din lume – se găseşte într-o catedrală englezească, fiind construit în scopul de a aminti localnicilor că urmează să înceapă una dintre cele şapte sau opt slujbe ale zilei. Au trecut peste şase secole şi jumătate de atunci, dar acelaşi ceas îşi face datoria, în continuare, marile sale roti zimţate, din fier, rotindu-se încet, în vreme ce un mic piston îşi găseşte locul între zimţii unei roţi metalice, la fiecare patru secunde.
Ceasul este amplasat în Catedrala Salisbury, din sudul Angliei şi a început să funcţioneze cam în anul 1386, fiind comandat de episcopul Erghum. Chiar dacă pe-atunci exista deja un ceas mecanic funcţional, la Milano (Italia), ceasul din Salisbury rămâne în istorie ca fiind cel mai vechi – de acest tip – care încă funcţionează! Cu rotile sale masive de fier şi frânghiile lungi cât jumătate din înălţimea Catedralei, ceasul seamănă mai degrabă cu un motor, de la începuturile erei industriale. Dar important era că-şi făcea datoria, bătând clopotul la ora exactă, 24 de ore pe zi.
Scăderea globală a puterii de cumpărare poate afecta preţurile caselor, dar nu pare a stopa cererea de ceasuri scumpe, care pot costa la fel de mult ca unele case. Am încercat să găsim cele mai scumpe ceasuri vândute vreodată. 
Mărci precum Vacheron Constantin, Blancpain, Audemars Piguet şi Breguet au obţinut preţuri impresionante, dar toate ceasurile din „Top 10” au fost produse de Patek Philippe, aceasta marca fiind, implicit – de departe – cea mai interesantă pentru colecţionari.
În ordine inversă, pe locul al cincilea, se afla „Model 2499 First Series”, realizat în 1957, care a fost vandul anul trecut de Casa de licitaţii Christie’s, pentru 2.280.000 dolari. Este cel mai scump ceas vândut vreodată la Christie’s. Până în prezent, au fost văzute doar cinci alte exemplare ale acestui ceas de mână, din aur roşu, de 18 karate.
Pe locul al patrulea, se afla „Model 2523 Heures Universelles”, realizat în 1953 şi vândut în anul 2006, la Antiquorum, pentru suma de 2.899.373 dolari. Acest ceas, din aur galben, de 18 karate, prezintă mai multe fusuri orare şi are un detaliat cadran policromat şi emailat, ce reprezintă harta Americii de Nord.
Tot la Antiquorum, dar în 2002, a fost vandul şi modelul clasat pe locul al treilea în „Top 5” – ceasul „Platinum World Time”, realizat în anul 1939. Suma s-a ridicat la 4.026.524 dolari. Experţii considera că acest ceas de mână, din platină – care prezints mai multe fusuri orare – este singurul de acest fel care a fost produs vreodată.
Un alt ceas care a fost vandul la Antiquorum, însă, în 2004, se afla pe locul al doilea, în clasamentul despre care vorbim. A fost vandul cu 5.002.500 dolari şi este un model „Caliber 89”, realizat în anul 1989. Este ceea ce se numeşte un „clockwatch”, din aur alb de 18 karate şi e  considerat a fi cel mai complex ceas din lume, cu un total de 33 de funcţii, incluzând cadrane pentru un al doilea fus orar, precum şi ora răsăritului şi apusului.
În fine, pe primul loc se afla ceasul „Henry Graves Supercomplication”, realizat în 1932, care a fost vândut în anul 1999, la Casa de licitaţii Sotheby’s. Suma obţinută a fost de 11.002.500 dolari. Experţii Sotheby’s estimaseră că se va vinde pentru 3–5 milioane de dolari, dar – datorită concurentei intense pentru achiziţionare – suma a ajuns la peste 11 milioane. Cu 2 fete şi 24 de funcţii, acest ceas de buzunar, din aur galben, a necesitat 4 ani pentru a fi produs şi rămâne cel mai scump ceas vândut vreodată.”

Descarca referat