Referat Analiza Concurentei

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 12 Iunie 2016

Descriere Referat

        Cand vorbim despre concurenta, primul gand care ne vine in minte este poate ideea de pericol, pentru ca ea este cea care intr-adevar, poate duce la prabusirea unei afaceri. Pe de o parte poate fi vorba de o concurenta neloiala, de o sabotare chiar, dar pe de alta parte poate fi vorba despre o slaba capacitate de intreprinzator, de un administrator de firma care nu intelege fenomenul concurentei ca o provocare reala care-l forteaza sa faca schimbari majore, benefice atat in ceea ce priveste bunurile comercializate, cat si in ceea ce-i priveste pe consumatori. Acesta este si motivul pentru care am ales aceasta tema, a analizei concurentei, pentru ca este un fenomen care are loc la nivel mondial, in toate tarile si implica eforturi considerabile din partea departamentului de marketing al firmelor. A face fata concurentei presupune imaginatie, cautare continua de idei noi, inovatoare si multa creativitate.         Analiza concurentilor ne ajuta sa fim mereu cu un pas inaintea lor si eficacitatea ei se vede in plan financiar pentru ca daca nu se observa inbunatatiri semnificative ale incasarilor, atunci efortul ramane doar la stadiul de creatie. Specialistii in marketing sunt cei care au rolul sa exploateze potentialul fiecarei idei, sa-i aprecieze semnificatia comerciala.
        Cand exista o piata concurentiala, firmele, cele care vor sa fie performante si sunt perseverente isi sustin cresterea si isi mentin profitabilitatea atat pe termen scurt dar mai ales pe termen lung prin dezvoltarea si lansarea unui sir continuu de noi produse si servicii.  Inovarea care sa cunoasca succesul de piata este prin urmare o permanenta provocare pentru managementul organizatiei.
        3 capitole in care vorbim asadar despre concurenta si efectele ei, toate sintetizate apoi intr-o prezentare in Power Point cu 11 slideuri.

Extras din referat:

        "În cadrul unui domeniu de activitate, firmele obtin performante diferite, iar acestea sunt determinate de strategiile adoptate de catre acestea. Strategia unei firme se manifesta printr-un ansamblu de alegeri coerente asupra fiecaruia din urmatoarele elemente: gradul de specializare, strategiile de preturi, distributia, calitatea produselor, etc. Într-un domeniu de activitate se identifica diverse grupuri strategice. Un grup strategic este constituit din firme care fac alegeri apropiate referitoare la elementele ce definesc strategia. Fiecare grup strategic este caracterizat de de profilul sau strategic si obtine perfomante economice determinate si de pozitia pe care o are în filiera: furnizor - producator ± client.Topografia grupurilor strategice dintr-un domeniu deactivitate nu este rigida, ea evolueaza mai repede sau mai încet functie de maturitatea domeniului de activitate si de comportamentul concurential al firmelor din domeniul deactivitate. Dinamica concurentiala a grupurilor strategice dintr-un domeniu de activitate este puternic influentata de:-numarul de grupuri strategice si marimea lor relativa, cu cât numarul de grupuri strategice este mai numeros si de talie echivalenta cu atât concurenta este mai acerba;-gradul de interdependenta al grupurilor pe piata, daca servesc aceeasi cerere, concurenta între grupuri este mai mare decât daca servesc cereri diferite/
        Dar intr-o economie modernă, între cei care desfăsoară aceeaşi activitate, urmăresc acelaşi scop sau unul asemănător se manifestă libera concurenţa. Concurenţa se manifestă în mod liber, în măsura în care practicile utilizate de competitor sunt cinstite, acestia trebuind să respecte un minimum de moralitate. Depăsirea acestor limite are ca efect transmiterea asupra concurenţei a caracterului neloialitaţii şi ca urmare, cel care le depăşeşte poate fi tras la răspundere pentru săvârşirea actelor sau faptelor calificate drept neloiale.
        Mediul concurenţial reprezintă un sistem de coordonate care cuprinde: numărul producătorilor şi consumatorilor pe piaţă, diversitatea bunurilor şi serviciilor comercializate, organizarea pieţelor de desfacere, existenţa cadrului legislativ, intervenţia statului în economie. Mediul concurenţial normal creează condiţii favorabile unei pieţe viabile cu premise de creştere economică"
Descarca referat