Referat Analiza Asupra Gradului De Globalizare A Regiunilor Romaniei. Dezvoltare Economica Si Globalizare

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 05 Iunie 2016

Descriere Referat

        Tine globalizarea de noi, membrii unei natiuni, fie ea in curs de dezvoltare sau nu, sau este un fenomen natural, un proces inevitabil pe care-l presupune dezvoltarea aproape a tuturor sectoarelor economice? Exista acum firme specializate doar pe export, produsele lor neavand nici macar piata de desfacere in tara. Cum se impune competitivitatea intr-o societate in care concurenta este nelimitata, cand acelasi produs este fie vandut de mai multi furnizori, desigur cu adaos comercial diferit, fie produs de mai multe firme, chiar si din tari diferite?

        Extras din referat:

        "Pentru o analiză completă și relevantă a gradului de globalizare a regiunilor sau la o altă scară, a județelor românești, este nevoie de date care, la momentul de față nu sunt accesibile utilizatorilor de internet obișnuiți (date contracost –INS-cu privire la numărul turiștilor români care preferă alte state decât România). Cu excepția acestor mici impedimente și datelor obținute din varii surse, am putut analiza, într-o formă extrem de simplistă, modul și gradul în care România cu județele aferente se încadrează trendului mondial, cel al globalizării, în care elementul de bază constă în strângerea relațiilor și mărirea interdependențelor dintre statele lumii. Aplaudată de unii și ”hulită” de alții, globalizarea reprezintă un aspect atât de comun în zilele noastre, iar acest lucru este vizibil prin ușurința cu care putem accede la informație și ușurința și rapiditatea cu care putem traversa oceanele și munții lumii datorită progresului tehnologic.
Aspecte precum diluarea identității naționale sau risipirii tradițiilor specifice zonelor lumii reprezintă câteva din efectele negative ale globalizării, adesea invocate de reprezentanții mișcării anti-globalizare. De asemenea adâncirea disparităților dintre statele bogate și cele sărace reprezintă încă un semnal de alarmă tras de către aceștia. 
În cursa nemiloasă spre creștere economică și avans tehnologic, România este încă prinsă într-un soi de ceață, rămășite ale unui sistem centralizat cu o economie dirijată și slabă productivitate a muncii. Revoluția transporturilor, comunicațiilor, ideilor s-a manifestat mult mai târziu în cazul ei, astăzi reprezentând una din cele mai sărace state ale Uniunii Europene (județele Vaslui, Botoșani fiind fruntașe la multe astfel de statistici la nivel european).  Atragerea investitorilor străini, investițiile în resursa umană și infrastructura de transporturi, sunt câteva din cele mai importante aspecte pentru reabilitareasocio-economică statului, toate acestea regăsindu-se într-o relație de interdependență."
Descarca referat