Referat Amortizarea. Modalitati De Autofinantare A Unei Activitati Economice

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 05 Iunie 2016

Descriere Referat

        Referatul de fata analizeaza amortizarea ca sursa de autofinantare a unei activitati economice. Acest proces de amortizare are rolul de a reda imobilizarilor valoarea lor reala, cea mai apropiata de realitate. Valoarea unei achizitii scade odata cu achizitia insasi, orice imobilizare fiind supusa procesului de depreciere in timp, procesului de uzura datorita functionarii, etc. De asemenea, valoarea poate scadea si datorita progresului din domeniul respectiv, masinarii mai performante, mai moderne, la preturi avantajoase lasând în urmă vechile achiziţii, amortizate total sau partial.
Amortizarea poate fi vazută şi drept sursă de finanţare pentru reinnoirea imobilizarilor. Amortizarea este în acelasi timp o cale de recuperare a investitiei si o sursa de finantare pentru a reiinoi imobilizarile. Astfel, din aceasta ultima perspectiva, amortizarea serveste autofinantarii unei noi investitii, dar una macar la fel de productiva.
Proiectul, insotit de o prezentare in Power Point de 10 slide uri, este structurat in 2 capitole, fiecare cu cateva subcapitole, incadrate de argument si concluzii pentru tema analizata. Primul capitol cuprinde un studiu de caz, bazat pe o societate comerciala careia i-am prezentat obiectul de activitate, structura organizatorica si modul in care isi promoveaza pe piata produsele. Al doilea capitol trateaza tema teoretic, analizand rolul si importanta pe care o are amortizarea in viata economica. Au fost analizate acceptiunile notiunii de amortizare, metodele de amortizare (liniara, regresiva si accelerata), dar si sursele de finantare printre care se numara bine inteles si amortizarea. Ultimul subcapitol prezinta inregistrarea din punct de vedere financiar si contabil a amortizarii, cu conturile specifice. Cu aceasta ocazie am facut si deosebirea dintre amortizarea contabila si cea fiscala, concluziile fiind prezentate in pasajul urmator:

Extras din referat:

        “ Amortizarea este un proces financiar de recuperare treptata  a valorii activelor imobilizate consumate in procesul economic sau numai ca urmare a detinerii lor in patrimoniu si de constituire, prin acumularea acestor valori , a unui fond de amortizare destinat inlocuirii activelor imobilizate atunci cand exprima durata de viata economica a acestora , sau cand ating limite de uzura fizica si morala.
Amortizarea se desfasoara in timp, in principiu pe intreaga perioada de la intrarea in patrimoniu a activelor imobilizate si pana la casarea acestora. In cazul activelor materiale imobilizate, amortizarea are drept fundament deprecierea acestora in procesul functionarii sau nefunctionarii lor .
        Cand durata de utilizare este mai mica decat durata de viata economica se tine seama si de valoarea reziduala , care poate avea valori insemnate si care majoreaza sursele de finantare pentru inlocuire . In cazul imprumuturilor are loc un proces de amortizare financiara , care reprezinta rambursarea treptata a creditelor conform angajamentelor asumate .
        Procesul de amortizare conduce la reducerea valorii unor posturi din activul sau pasivul bilantului ; in cazul imobilizarilor materiale este vorba de reducerea valorii unor conturi de activ, in timp ce in cazul imprumuturilor, amortizarea acestora are drept efect micsorarea valorii conturilor de pasiv care reflecta datorii ale intreprinderii . Sistemul de amortizare se bazeaza pe faptul ca orice activ material imobilizat are o durata de viata maxima la capatul careia valoarea de exploatare este egala cu zero . Pot fi amortizate activele care se consuma progresiv , in mai multe exercitii financiare , cum este cazul cladirilor , constructiilor , utilajelor , mijloacelor de transport etc.
        Amortizarea anuala trebuie sa acopere deprecierea suferita, fara a subevalua sau supraevalua marimea acesteia. Toate intreprinderile au libertatea de a-si alege metoda de amortizare care corespunde cel mai bine specificului activelor materiale si modului de utilizare”

Descarca referat