Referat Protectia Calitatii Solului

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2015

Descriere Referat

    La limita bioticului si abioticului, viului si neviului, mineralului si vegetalului, solul s-a format in urma unor complexe transformari fizice, chimice si biologice.

    Protejarea solului este atat de importanta intrucat degradarea lui, epuizarea lui datorita eroziunii si poluarii are efecte adesea imposibil de remediat.

    Un sol poluat este unul degradat, infertil, iar factorii poluanti pot fi multipli : aerul poluat, apele reziduale, deseurile industriale sau menajere, dar si pesticidele si ierbicidele folosite in agricultura.

    Solul este desigur protejat prin lege, orice teren facand parte din fondul funciar al tarii, insa masurile juridice nu sunt aplicate in momentul de fata cu consecventa si responsabilitate, fapt evident daca ne referim de pilda la zonele in crestere continua cu sol de o calitate scazuta, mult sub limita acceptata.

    Statul roman ofera sprijin pentru lucrarile de protejare si ameliorare a solului, suportand macar o parte din cheltuilei, daca nu chiar in integralitate, in functie de alocatia bugetara aprobata, o facilitate semnificativa fiind si faptul că pentru terenurile acestea nu se percep taxe si impozite pe perioada ameliorarii lor.

    Inundatiile, excesul de umiditate, activitatile oamenilor, toti acesti factori contribuie la degradarea solurilor, impiedicand folosirea lor rationala, eficienta asa cum s-ar impune intr-o societate a secolului al XXI-lea.
Mediul geologic poate fi afectat de diferiti factori, determinati de fenomene naturale sau antropice, iar metodele geofizice care ajuta la analiza problemelor de mediu sunt cele electrice, electromagnetice, magnetometrice, metoda seismica, radiometrica si gravimetrica.
Descarca referat