Referat Poluarea Apelor Dure

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Mai 2016

Descriere Referat

    Doar trei litere pentru a defini viata: apa. Tot ce e in viata are nevoie de apa si ne referim deci si la animale, pasari, copaci, flori, chiar si la un fir de iarba. Organismul uman nu poate supravietui fara apa. Dintotdeauna oamenii si-au construit casele in apropierea surselor de apa, de-a lungul raurilor, pe malul marilor.
Consumul unei ape care nu este potabila poate fi fatal. Se fac de aceea analize minutioase pentru a determina proprietatile fizico-chimice ale apei. Este esential sa nu consumam apa daca simtim ca are o culoare ciudata, miros sau gust diferit de cel obisnuit.
Despre circuitul apei in natura stim cu totii. Apa atmosferica provenita din vaporii rezultati din evaporarea apei de suprafata a raurilor, oceanelor, marilor, etc este diferita de apa meteorica, cea care provine de la ploaie, lapovita sau ninsoare. Pe langa aceste doua tipuri de apa, intalnim si apa subterana. Apele subterane (care pot fi cu nivel liber sau captive) pot forma, impreuna cu apa meteorica, apa de suprafata care si ea, la randul ei, poate fi sub forma apelor curgatoare sau statatoare. Este asadar un circuit continuu, o interrelatie imposibil de oprit si uneori si de controlat.
Daca in primul capitol referatul trateaza tema din perspectiva teoretica analizand sursele de apa pentru a putea obtine apa potabila si principalele procedee fizico-chimice si biologice de tratare a apei, in al doilea capitol este prezentat procedeul prin care se pot determina proprietatile apei (clorurile din apa, duritatea apei, substantele chimice indezirabile precum amoniacul clorul rezidual sau nitritii).
Referatul este insotit de o prezentare in Power Point cu 12 slide-uri 

    Extras din referat:

    “Procedee fizico-chimice
         Impuritatile din apa pentru baut  nu trebuie sa depaseasca anumite limite de concentratii, indicate in normele de potabilitate.
         Pe de alta parte, sursele de apa contin impuritatile respective in concentratii ce depasesc de zeci de ori limitele de potabilitate.
         Sarcina de a indeparta aceste impuritati revine statiei de tratare, care prin diverse constructii si instalatii realizeaza un lant de procese- un flux tehnologic- continuu prin care, in final, apa trimisa la consumator se inscrie in normele de potabilitate.
         Modul de alcatuire a statiei de tartare este strâns legat de tipul de sursa de apa avut in vedere, precum si de natura si concentratia impuritatilor ce urmeaza a fi inlaturate.
         Statiile de tratare folosesc. Intr-o combinatie sau alta, urmatoarele procese de tratare:
-         sitarea: pentru reducerea si retinerea corpurilor si materialelor plutitoare antrenate in apa;
-         presedimentarea: prin simpla stationare relativa a apei ce urmareste retinerea suspensiilor grosiere si a particulelor de nisip din apa;
-         coagularea si flocurarea: aglomerarea suspensiilor fine, nedecantabile, in flacoane care sa fie usor sedimentabile;
-         decantarea: retinerea marii majorotati (90-95%) a suspensiilor din apa, prin acelasi procedeu de stationare relativa, dar dupa faza de coagulare-flocurare;
-         filtrarea: pentru finisarea limpezirii, pentru retinerea particulelor si flacoanelor fine si a microorganismelor;
-         aerarea: imbogatirea apei cu oxigen pentru stimularea reactiilor de oxidare;
-         adsorbtia: retinerea gustului si mirosului neplacuteale apei prin contact cu materiale cu propietati de suprafata adsorbant;
-         precipitarea chimica: eliminarea din ap a unor substante dizolvate ca fierul, manganul ( reducerea duritatii apei ) ;
-         schimbul ionic: eliminarea din apa a unor elemente in vederea prepararii unei ape pure in special pentru scopuri industriale.
         Mai pot interveni si alte procedee de tratare ca flotare, degajare, transfer ionic, ultrafiltrare, dar numai in cazuri speciale de surse de apa sau de calitati necesare ale apei de alimentare.
         Dintre procedeele de tratare a apei in vederea consumului uman un rol foarte important il are dezinfectia apei.”

Descarca referat