Referat Materialele Plastice Si Efectul Lor Asupra Mediului

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2016

Descriere Referat

    Specii de pasari si animale disparute sau pe cale de disparitie constituie doar una dintre problemele cauzate de poluare, de lipsa de interes a cetatenilor care sunt neglijenti cu deseurile si nu isi dau seama de dimenisunea problemei cu care se cronfrunta lumea intreaga.
Cati dintre noi ne gandim, atunci cand lasam la voia intamplarii o simpla sticla de suc, ca aceasta se va degrada, in conditii normale de temperature si presiune, in sute de ani?? Dar stim oare ca o simpla bucata de plastic poate duce la moartea pasarii care o confunda cu hrana? La fel se intampla si cu o banala guma de mestecat pe care o aruncam pe jos. Este extrem de greu pentru cei neavizati sa inteleaga ca poluarea mediului (acesti compusi toxici care rezulta din degradarea maselor plastice) se realizeaza la nivelul fiecarui ecosistem in parte: atat apa, cat si aer si sol.
Abia in ultimii ani a inceput fabricarea de materiale plastice biodegradabile, pe de o parte pentru ca producatorii de mase plastice au inceput sa constientizeze gravitatea situatiei la nivel mondial, iar pe de alta parte pentru ca au fost presati, fortati oarecum de catre organele legislative europene care au impus reguli stricte si clare, dar si masuri de pedespire aspre pentru cei care nu respecta normele in vigoare si nu protejeaza mediul.

    Extras din referat:

    “Ambalajele PET, ca de altfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile. Creşterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmantă a numărului de ambalaje aruncate iresponsabil în natură. Prin colectarea şi reciclarea acestora, se
reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Polietilenul tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%) folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapiţerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, ca izolaţie la paltoane, saci de dormit,
industria auto ş.a.; folie industrială; chingi şi benzi; noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare (ex.: cartoane pentru ouă, obiecte de uz casnic etc).
       Un alt aspect pozitiv al reciclării PET-urilor constă în reducerea cantităţilor de deşeuri ce merg spre gropile de gunoi; ponderea acestora a crescut înfiorător în ultimii ani, ajungând până la 30% din volumul total.
       În ţările din Europa de Vest există un întreg sistem de reciclare. Buteliile PET sunt colectate de la agenţii economici şi de la populaţie, sortate şi transformate în noi bunuri. Din deşeurile PET se produc fulgi curaţi care pot fi exportaţi ca atare (la un preţ de 550-600 dolari tona) sau vânduţi în ţară, sub formă de fibre sau aliaje, industriilor prelucrătoare.
       De exemplu, din 20 de PET-uri de 2 litri se poate obţine căptuşeala pentru o jachetă de iarnă, iar 35 de alte ambalaje ajung pentru realizarea unui sac de dormit. Mai mult, din PET-urile reciclate se pot obţine folii pentru izolarea acoperişurilor, componente pentru industria auto, pentru corpurile de iluminat şi altele.”

Descarca referat