Referat Managementul Deseurilor In Romania

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 15 Septembrie 2015

Descriere Referat

Departe de a fi pesimisti sau malitiosi, orice lucru pare a avea doua fete: yin si yang, alb si negru, bun si rau. Medicamentele salveaza ochii, de exemplu, dar afecteaza, adesea iremediabil, ficatul. Internetul ne ajuta intr-o masura atat de mare incat pare un non sens sa incercam macar o cuantificare a beneficiilor pe care ni le aduce, dar pe de alta parte ne ia din timpul pe care altfel l-am fi petrecut cu prietenii sau familia in natura, la padure sau la pescuit. Cati copii nu prefera calculatorul si noile jocuri decat sa iasa afara la fotbal? In aceeasi linie directoare putem vorbi si de problema deseurilor. Progresul, evolutia civilizatiei a dus si la noi probleme, una dintre cele mai apasatoare fiind deseurile. Acestea, abandonate haotic, dauneaza nu doar aspectului unei zone, ci afecteaza in mod direct intreg ecosistemul: pestii mor in mari si oceane datorita poluarii apei, oamenii se imbolnavesc, pasarile si animalele de asemenea.
Pentru ecologisti este o reala si grea provocare de a incerca gestionarea deseurilor si impiedicarea in special a agentilor economici sa se descotoroseasca de gunoi la intamplare, in locuri neamenajate. Pentru a intelege doar o mica parte a impactului pe care il au aceste deseuri asupra mediului inconjurator este suficient sa ne gandim doar la un simplu subsol de bloc, de cativa metri patrati, in care s-au tot aruncat fel de fel de lucruri: cum misuna sobolanii si cate bacterii nu sunt in aceste focare de infectie?
Educatia pare a fi solutia ideala, caci daca bunul simt n-ar lipsi, am constientiza ce inseamna incalzire globala, ce inseamna mediu, dar, mult mai important, ce inseamna sa fii om pentru ca asa cum avem grija de noi si de casa noastra, cu siguranta asa avem grija si de natura si de tot ceea ce ne inconjoara.

Extras din referat:
“Colectarea şi transportul deşeurilor
Precolectarea deşeurilor se referă la adunarea lor în diferite recipiente: coşuri de gunoi, pubele (pentru deşeurile menajere) şi containere (pentru deşeurile stradale şi cele produse de agenţii economici). Pentru a permite reciclarea, colectarea deşeurilor care conţin materiale refolosibile se face separat în recipiente de culori diferite. Culorile recipientelor disponibile sunt: galbenă, roşie, verde, albastră, maro şi negru antracit. Culorile recomandate pentru recipientele destinate diferitelor tipuri de deşeuri sunt: roşu (portocaliu) - materiale plastice, galben - metale, verde - biodegradabile, albastru - hârtie, cartonşi sticlă, maro - electrice şi electronice, negru - nereciclabile, însă acestea nu sunt respectate întotdeauna. Pe recipente există etichete care precizează exact ce fel de deşeuri se pot pune în recipientul respectiv. 
Pentru precolectarea deşeurilor stradale, comerciale şi industriale sunt folosite containere tipizate de 1,1 m³, 4 m³ sau mai mari. Containerele de 1,1 m³ pot fi din tablă zincatăsau din plastic. Pentru deşeuri în cantităţi mai mari, sau pentru deşeuri industriale şi din construcţii sunt folosite containere de construcţie metalică, de tip cupă de 4 m³ sau mai mari, de tip Abroll. 
Colectarea propriu-zisă a deşeurilor din aceste containere este efectuată de către servicii specializate, cum sunt REBU la Bucureştişi RETIM la Timişoara. Aceste servicii dispun de utilaje speciale pentru colectări. Colectarea deşeurilor din pubele şi recipiente de până la 1100 l este efectuată cu ajutorul autogunoierelor, care sunt echipate cu sisteme de basculare a pubelelor şi containerelor şi cu instalaţie de compactare. Deşeurile colectate în cupe de 4 m³ sunt transportate cu tot cu containerul de către autospeciale prevăzute cu instalaţie de ridicat, iar containerele de tip Abroll sunt tractate, ele deplasându-se pe rolele proprii. 
Transportul deşeurilor se poate face pe cale rutieră, feroviară sau navală. Din cauza problemelor care apar la transbordări, transportul feroviar sau naval se justifică doar pentru cantităţi mari (de obicei deşeuri industriale), transportate pe distanţe foarte lungi, de sute sau mii de km.”

Descarca referat