Referat Efectele Poluantilor Apei Asupra Ecosistemelor

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 25 Mai 2015

Descriere Referat

Poluarea aerului, a apei, a atins un nivel atat de ridicat incat cu greu se pot gasi cuvinte adecvate pentru a putea descrie gravitatea situatiei. Orice lucru care dauneaza vietii in general, caci vorbim despre oameni, plante, animale, pasari, trebuie tratat cu seriozitate iar masurile impuse de lege trebuie respectate cu strictete. La fel de importanta precum respectarea regulilor si legilor este si pedepsirea incalcarii acestora, astfel incat agentii economici, principalii vinovati de neglijenta, daca nu chiar de iresponsabilitate, sa fie mult mai atenti in activitatea lor.
Echilibrul este cuvantul de ordine al intregului univers si deci implicit a naturii, a tuturor ecosistemelor. Orice tulburare a echilibrului duce in final, desi e o perspectiva drastica, dar realista, la moarte. Tot mai multe dezastre ecologice isi pun amprenta asupra umanitatii, iar omul, prin imaturitatea, vezi rautatea si indiferenta sa este direct responsabil.
Progresul societatii, lucru care ar fi trebuit sa fie ceva extraordinar, caci acesta era demersul normal al lucrurilor de mii de ani incoace, duce din pacate, in pasi tot mai rapizi, la distrugerea a ceea ce deja s-a creat: minunate specii de pesti au disparut cu totul, animale sau pasari deosebite sunt pe cale de disparitie, copii cu malformatii, adulti cu tot soiul de afectiuni, de boli si forme nou aparute, etc.
La nivel mondial, problema se incearca a se tine sub control prin crearea, inca de jumatate de secol, a anumitor Acte: pentru aerul curat – 1970, apa curata – 1977, apa potabila curata – 1974, etc. Cu toate acestea, progresele sunt foarte lente, la limita sesisabilului.
Mediul inconjurator ar trebui sa ne preocupe pe toti si de la cele mai fragede varste trebuie sa-i educam pe cei mici sa se respecte pe ei, sa-i respecte pe ceilalti si sa respecte lumea in care traiesc ei si in care vor trai si copiii lor.

Extras din referat:

“Omul şi mediul sunt entităţi inseparabile, existenţa omului fiind dependentă de mediu, iar factorii de mediu (aerul, apa, solul) se pot modifica, în urma folosirii lor de către om. Astfel apare poluarea, aspect implicit al vieţii, în desfăşurarea căreia unele produse, rezultate din procesele fiziologice şi din activitatea omului şi a animalelor, devin reziduuri care pot să incomodeze bunul trai în funcţie de natura şi cantitatea lor. Se poate spune că poluarea a însoţit omul înca de la apariţia lui pe Terra.
În trecut, când densitatea redusă a populaţiei precum şi utilizarea, aproape în exclusivitate, a produselor naturale, nu diferenţiau mult viaţa omului de modul de existenţă simplu şi nu se produceau atât de multe reziduuri. Odată cu marile progrese ştiinţifice, cantitatea şi natura lor s-a schimbat fundamental. În ultimele decenii, procesul de degradare a factorilor de mediu de pe întinsul planetei noastre a avut o evoluţie din ce în ce mai îngrijorătoare, cantitatea de poluanţi atingând cifre ce depăşesc orice imaginaţie. Înlăturarea poluării este o problema de corectare a erorilor care o provoacă.
Decizia de combatere trebuie să existe chiar din momentul în care răul este denunţat ca atare, iar mijloacele tehnico-ştiinţifice actuale pot rezolva, problemele de poluare
Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine, numite poluanţi, ca urmare a activităţii omului, şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia în care se găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asupra sănătăţii, creează disconfort sau împiedică folosirea unor componente ale mediului esenţiale vieţii. 
Din cuprinsul definiţiei se poate constata clar că cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului o poartă omul, poluarea fiind consecinţa activităţii mai ales social – economice a acestuia.”
Descarca referat