Referat Ecosistemul Urban Brasov

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 12 Iulie 2015

Descriere Referat

Brasovul este asemeni unui oras din poveste. A fost o cetate din care s-au mai pastrat si astazi cateva edificii precum Turnul Alb si cel Negru, Bastionul Graft, al Postavarilor, Tesatorilor, Poarta Ecaterina, faimoasa Biserica Neagra, etc
Printre multe alte lucruri, despre Brasov putem spune ca:
- a gazduit o fabrica de avioane, ulterior mutata in URSS; 
- este orasul cu strada cea mai ingusta din intreaga Europa – Strada sforii are dimensiuni minuscule: 111-135cm
- pastratori fideli ai traditiilor: festivalul junilor care dateaza de mai bine de 300 ani, din 1728 si se serbeaza anual, la o saptamana dupa Sarbatoarea de Paste
- Poiana Brasov este o statiune exclusivista, cu vizitatori pe tot parcursul anului
- Este situat la intersectia dintre Carpatii Orientali, cei Meridionali si Podisul Transilvaniei, muntii aflandu-se pe teritoriul orasului in proportie de 40%, restul apartinand reliefului depresionar si celui deluros.
- Este norocosul oras cu 26 arii protejate, nenumarate monumente ale naturii
- Oltul si afluentii sai strabate orasul pe o distanta de peste 200km
- Este un judet extrem de bogat, cu foarte multe resurse naturale: zacaminte de carbune, marmura, calcar, bazalt, gresie, argile refractare, ape termale si iodo-sodice, ape minerale, etc.
In ceea ce priveste fenomenul poluarii, Brasovul ocupa la nivel national locul 5. Este asadar unul dintre cele mai poluate orase. Despre factorii care au facut ca Brasovul sa fie un oras atat de poluat, despre care sunt cele mai frecvente tipuri de poluare intalnite,  despre masurile care se iau sau care s-au putea lua citim in paginile acestui referat.

Extras din referat:

“Prin mediu înconjurător sau mediu ambiant se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de la exteriorul Terrei, care condiţionează viaţa în general şi pe cea a omului în special. Sensul dat acestei noţiuni în cadrul Uniunii Europene este cel al unui ansamblu de elemente care, în complexitatea relaţiilor lor, constituie cadrul, mijlocul şi condiţiile de viaţă ale omului, cele care sunt ori cele care nu sunt resimţite. O altă definiţie o găsim în Legea protecţiei mediului, în care mediul înconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale şi spirituale.    
Bineînţeles că starea mediului înconjurător, ce depinde numai şi numai de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct viaţa şi sănătatea noastră. Această temă “Un mediu curat – o viaţă sănătoasă”, ar trebui să fie o deviză pentru întreaga populaţie a globului. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Însă, se pare că oamenii tratează cu neglijenţă acest aspect important al vieţii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare şi distrugere a mediului şi implicit la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor din jur.”

Descarca referat