Referat Ecosisteme Forestiere

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 25 Iunie 2015

Descriere Referat

Cand vorbim despre ecosistem forestier, ne referim in primul rand la biocenoza, deci la fitocenoza, zoocenoza si microbiocenoza, deci comunitatea plantelor, animalelor, respectiv organismelor inferioare. Vegetatia padurii, etajata vertical, este foarte diversificata, un loc esential reprezentandu-l microflora, cu reprezentanti (alge, licheni, etc) distribuite de la coroane pana la sol.
A doua componenta a ecosistemului este biotopul. Acesta se traduce prin conditiile de mediu a plantelor si animalelor si se imparte in climatop, edafotop si geotop, deci conditiile climatice, edafice, respectiv conditiilor geomorfologice.
Nimic nu este izolat in univers, asa cum nici noi oamenii, nu putem trai decat in relatie cu mediul inconjurator. Totul este intr-o continua dependenta, de sinuzii depinzand lumea animala. De exemplu, coronamentul arboretului, microclimatul sau, determina speciile de mamifere, dar si de pasari si insecte care se pot adaposti in acel mediu, toate la un loc influentand si solul (din punct de vedere biochimic, mecanic, etc).
In ceea ce priveste relatiile functionale in ecosistemele forestiere, trebuie sa analizam nivelurile trofice: producatori (arbori, arbusti, plante ierboase), consumatori primari, secundari si tertiari, dar si consumatori de biomasa moarta si in ultimul rand, dar nu mai putin importanti, descompunatori.
Lanturile si retelele trofice care se stabilesc intre plante si animale, la diferite niveluri trofice, creaza o structura trofica complexa, analizata in acest referat. De asemenea, tot din paginile proiectului aflam si despre factorii ecologici (biocenotici, de mediu fizico-geografic şi antropici) in sistemul forestier, rolul, importanta si rezultatul actiunii lor, dar si despre relatiile care apar intre biocenoza si factorii de mediu, despre procesele ecosistemelor forestiere, etc.

Extras din referat:

“Ecosistemele forestiere sunt sisteme cibernetice deschise, cu integritate structurala si functionala, care realizeaza schimburi permanente de substante si energie cu mediul înconjurator. 
     Ecosistemul forestier prezinta doua componente fundamentale: biocenoza si biotopul sau statiunea forestiera - folosita si modificata de biocenoza
Ecosistemele forestiere sunt unele dintre cele mai complexe ecosisteme deoarece, la relatiile ce se stabilesc între comunitatile de organisme care îl alcatuiesc, se mai adauga si relatiile dintre acesta si organisme sau asociatii de organisme care nu apartin acestui ecosistem.
 În ansamblu, ecosistemele forestiere sunt sisteme deschise pentru substante si energie, dar închise pentru informatii perturbatoare, în sensul ca semnalele determinate de factorii perturbatori nu pot strabate ecosistemul fara a fi înregistrate ca evenimente importante.
 Relatiile si procesele care au loc în cadrul unui ecosistem forestier, precum si între acesta si mediul extern apropiat, împreuna cu însusirile biologice ale speciilor lemnoase, confera acestui sistem complex caracterul de lunga sau nesfarsita perenitate.”

Descarca referat