Referat Situatii Financiare

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 08 August 2015

Descriere Referat

Chiar si pentru cei avizati, situatiile financiare sunt un topic vast, un domeniu complex. Acest lucru se datoreaza in primul rand importantei majore pe care o au situatiile financiare in evidenta contabila a unei firme.
Indiferent de nivelul de dezvoltare, un anumit tip de sistem economic a existat din totdeauna. Asa cum comunicarea interumana este vitala pentru o buna convietuire, la fel o legatura permanenta, o conexiune continua intre activitatile unei societati este extrem de necesara. Totul este intr-un lant destul de strans si deteriorarea unei verigi ar putea conduce la ruinarea intregii activitati. De exemplu, degeaba este foarte performanta productia de paine, daca pastrarea si comercializarea ei este defectuoasa.
Exista anumite standarde la nivel international care delimiteaza conceptual situatiile financiare, specificand clar ce presupune elaborarea acestora. Vorbim astfel despre bilant, cont de profit si pierderi, note, diverse declaratii si materiale explicative, anexe, etc.
La nivel national, anul 1992 este cel decisiv in ceea ce priveste normele contabile, intrucat in acest sens a fost creat Colegiul Consultativ al Contabilitatii.
Primul capitol al acestui referat dezbate amanuntit problematica situatiilor financiare anuale, prezentand functiile pe care le au acestea (de a informa, de a permite analiza si ulterior decizia) si structura lor.
Capitolul al doilea analizeaza lucrarile care au loc inainte de a intocmi aceste situatii funanciare. Ne referim astfel la procesul de verificare a corectitudinii inregistrarilor, la concordanta dintre partea sintetica si cea analitica a contabilitatii, la crearea unei balante de verificare provizorie, dar si la inventarierea patrimoniului.
Al treilea capitol, ultimul, este un studiu de caz, realizat in cadrul unei firme de produse cosmetice din tara noastra.

Extras din referat:

“Verificarea inregistrarilor corecte in conturi a tuturor operatiilor
Rolul este cel de a verifica, de a efectua ajustari anuale ale conturilor si de a centraliza datele constituie astfel premisa pentru intocmirea situatiilor financiare si pentru asigurarea reflectarii cat mai fidele a pozitiei financiare si a modificarilor sale anuale, respectiv a performantei entitatii juridice prin intermediul situatiilor financiare
Le efectueaza un profesionist contabil - fie personalul angajat si conducatorul compartimentului financiar-contabil, fie persoane din afara entitatii
Etapele de realizare: verificarea inregistrarii corecte a tranzactiilor si operatiilor economice verificarea concordantei dintre contabilitatea analitica si evidenta operativa, respectiv intre contabilitatea sintetica si cea analitica ajustarea anuala a conturilor intocmirea balantei de verificare.
Verificarea inregistrarii corecte in conturi a tranzactiilor si operatiilor economice
a) daca s-au intocmit documente justificative pentru toate tranzactiile si operatiile economice care au avut loc pe parcursul exercitiului financiar; daca toate documentele justificative, atat cele intocmite de entitatea juridica cat si cele primite de la terti au fost inregistrate si incluse in circuitul contabil 
b) se controleaza conformitatea cu regulile contabile a datelor inregistrate in conturi
- verificare de fond: modul in care s-au respectat, atunci cand s-au facut inregistrarile in conturi, atat principiile contabile cat si regulile sau procedurile legale de natura economica-financiara cu incidenta asupra contabilitatii”

Descarca referat