Referat Impozitul Pe Profit La Santierul Naval Constanta

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 20 Iunie 2016

Descriere Referat

        Toti agentii economici contribuie la bugetul public, in functie de profitul obtinut.
        Impozitele sunt cerute de catre stat in virtutea suveranitatii sale. Ele sunt destinate sa acopere cheltuielile generale ale statului, spunea in 1909, acum mai mult de 100 de ani, Adolph Wagner si reconfirma in 1922 un alt reprezentant al finantelor clasice, Gaston Jeze care considera ca impozitul este, si ne referim la statele civilizate moderne, o prestatie pecuniara pretinsa cetatenilor cu scopul acoperirii cheltuielilor de interes general.
        Asa de exeemplu, Pierre Lalumiere scria, inca din 1970 ca "impozitele pot fi folosite pentru a incuraja sau pentru a descuraja o anumita activitate economica. Fiind un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, venitul fiscal a devenit un mijloc de interventie in domeniile economic si social". 

Extras din referat:

          "Reforma fiscala, componenta a reformei economice si sociale, urmareste construirea unui sistem fiscal coerent si eficient pentru a putea face fata cerintelor la economia de piata.      
          Regimul comunist a renuntat la clasificarile si principiile traditionale ale impunerii pentru a masca cat mai bine metoda de comanda a preluarii fortate la buget a intregului venit net care depasea necesitatile minime ale intreprinderilor de stat. Numai  in cadrul relatiilor statului cu sectorul cooperatist si cel particular s-a aplicat o anumita politica fiscala, dar avand o pondere redusa in economia nationala, aportul lor este neglijabil. De aceea este dificil a inchega un nou sistem fiscal viabil si eficient. 
          Totusi , acest lucru trebuie realizat, deoarece in cazul economiei  de piata in care toti agentii economici sunt in majoritate autonomi, statul nu-si poate realiza veniturile sale prin metode administrative (de comanda), ci prin parghii fiscale.
          Printre cele mai importante masuri de constituire a unui sistem fiscal s-a numarat si adoptarea Legii impozitului pe profit . Inaintea acestei legi agentii economici erau supusi unui sistem fiscal diferentiat. Astfel, de exemplu, unitatile economice de stat datorau impozitul pe beneficiu cu cota minima de 54% si cea maxima de 95% , cooperativele mestesugaresti erau impuse cu cota intre 21,5% si 90%, iar cele de consum si de credit cu 25%, CEC datora 70%, Loto 100% iar Administratia Asigurarilor de Stat  60% din beneficiu, societatile mixte datorau 30% intreprinderile mici si asociatiile cu scop lucrativ plateau intre 10% si 50% din beneficiu.
          Impozitele datorate de persoanele juridice erau diferite nu numai din punct de vedere al categoriilor de cote de impunere, dar si in ceea ce priveste nivelul acestor cote, baza impozabila, calculul impozitului si alte elemente ale impunerii. Deci, cu alte cuvinte, agentii economici din sfere diferite de activitate plateau impozite cu sume diferite."
Descarca referat