Referat Contabilitatea Relatiilor De Decontare Cu Furnizorii

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 11 Iunie 2016

Descriere Referat

        Intreprinderile isi desfasoara activitatea intr-un sistem complicat de relatii cu furnizorii, cu clientii, cu angajatii, cu bugetul statului si alte organisme publice,  darsi cu alte persoane fizice si juridice, care in contabilitate poarta denumirea de terti.
        Aceste relatii comerciale, economice determina aparitia datoriilor si creantelor pentru beneficiar respectiv  furnizor sau prestator, ambele situatii avand termene de decontare.
        Datoriile firmei reprezinta surse straine atrase de la creditori. Reflectarea contabila a acestor obligatii incepe odata cu crearea angajamentelor si inceteaza in momentul platii lor. 
        Evaluarea datoriilor si creantelor se face in momentul aparitiei lor la valoarea nominala consemnata in documente.
        Datoriile si creantele exprimate in devize se inregistreaza in contabilitate in lei, la cursul de schimb existent la data efectuarii operatiilor care le-au generat.
        Despre aceste lucruri vorbim asadar in proiectul acesta, despre aceste operatiuni contabile si despre inregistrarea lor in evidentele contabile. Proiectul este structurat in 2 capitole, cu mai multe subcapitole, sintetizate intr-o prezentare in Power Point cu 12 slideuri.

Extras din referat:

        Diferentele constatate cu ocazia decontarii sau a evaluarii datoriilor in devize de la sfarsitul exercitiului financiar, necesita operatii specifice, respectiv:
-         achitarea datoriei catre un furnizor extern in situatia in care cursul leului creste (diferenta de curs favorabila
-         achitarea datoriei catre un furnizor extern, in cazul in care cursul leului scade (diferenta de curs nefavorabila
-         reflectarea diferentelor nefavorabile de curs valutar, aferente furnizorilor neachitati, la inchiderea exercitiului financiar ca urmare a cresterii cursului valutar
-         evidentierea diferentelor favorabile de curs valutar, aferente furnizorilor neachitati, la inchiderea exercitiului financiar ca urmare a scaderii cursului 
            Evidenta obligatiilor rezultate din cumpararile de imobilizari pe credit comercial se realizeaza cu ajutorul contului 404 „Furnizori de imobilizari”, care se crediteaza in corespondenta cu debitul conturilor de imobilizari necorporale, corporale si in curs, in functie de natura imobilizarilor achizitionate la care se mai adauga si contul 4426 „T.V.A. deductibila”.
            Contul 404 „Furnizori de imobilizari” se debiteaza in corespondenta cu creditul conturilor de trezorerie sau imprumuturi bancare pentru investitii, in functie de modalitatea de plata, sau ca urmare a biletelor de ordin emise de client si acceptate de furnizor prin creditul contului 405 „Efecte de platit pentru imobilizari”
            Imobilizarile pot fi achizitionate de la furnizori externi, in cazul in care, exprimarea valorica din facturi este facuta in devize. In aceasta situatie pentru inregistrarea cumpararilor este necesara transformarea devizelor in lei.
            La data achitarii datoriilor ca urmare a evolutiei cursului valutar pot sa apara diferente favorabile sau nefavorabile acre afecteaza veniturile financiare sau cheltuielile financiare.
            De asemenea, diferentele rezultate la finele exercitiului financiar cu ocazia evaluarii datoriilor in devize influenteaza cheltuielile sau veniturile financiare dupa cum acestea sunt nefavorabile, respectiv favorabile.
            Reducerile de pret de natura comerciala sau de natura financiara pe care le poate acorda furnizorul sunt practicabile si la cumpararile de imobilizari"
Descarca referat