Referat Contabilitatea Majorarii Si Micsorarii Capitalului Social

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2015

Descriere Referat

    Referatul este structurat in trei capitole majore, avand mai multe subcapitole. Partea introductiva prezinta firma, date generale cum ar fi istoricul societatii, informatii legate de denumirea ei (domeniul de activitate, politica firmei), structura, dar si normele de protectie a muncii. Capitolul central analizeaza concret contabilitatea majorarii si micsorarii capitalului. Se impune in acest sens analiza sistemului de conturi (continutul economic si functiile contului), precum si tipurile de inregistrari. Capitolul final prezinta un studiu de caz, cu inregistrarile contabile ale firmei analizate.

    Capitalul social, format din aportul asociatilor din societate, trebuie mentionat in actul constitutiv al societatii, in caz contrar, acesta fiind nul. Cunoscut si sub numele de capital nominal, capitalul social este constituit prin urmare din valoarea totala a bunurilor cu care asociatii contribuie la formarea patrimoniului unei societati. La randul sau, patrimoniul, format din active si pasive, este supus unui proces continuu de marire si micsorare, proces determinat de profitul sau pierderile inregistrate de societate. Prin urmare, capitalul este parte componenta din patrimoniul societatii, aceste fiind de cele mai multe ori constant pe toata durata existentei societatii si doar prin modificarea actului constitutiv putand fi majorat.

    Privit din perspectiva contabila si nu juridica, capitalul este o cifra generica, neavand o existenta reala. In cazul dizolvarii societatii, el, ca aport adus de asociati, trebuie restituit acestora. Capitalul tine deci de pasiv, in timp ce bunurile si aporturile apartin activului societatii. Din acceptiune juridica, capitalul social este gajul pentru creditorii societatii.

    La nivel comunitar s-a stabilit ca la societatile in nume colectiv, la cele in comandita simpla sau SRL-uri, actul constitutiv al societatii trebuie sa contina si capitalul social, cu precizarea valorii aportului fiecarui asociat, atata in numerar cat si in natura, dar si modul evaluarii.
Descarca referat