Referat Contul Si Dubla Inregistrare

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2015

Descriere Referat

    Numeroasele operatiuni care se desfasoara de catre un agent economic sunt oglindite in sistemul sau contabil, prin intocmirea de acte justificative, menite pe de o parte sa pastreze transparenta activitatii, iar pe de alta parte sa vina in intampinarea eventualelor probleme manageriale.

    Bilantul contabil nu este in acest sens foarte eficient, intrucat el se intocmeste la un interval de timp relativ mare si nu ofera detalii despre patrimoniu si elementele sale individuale.

    De un real ajutor pentru pastrarea evidentei mijloacelor si surselor economice, dar si a fazelor fiecarui proces economic este contul. Exista un intreg sistem de conturi folosit in contabilitate pentru a putea facilita inregistrarea operatiunilor economice si financiare. Conturile pot reprezenta fie un mijloc economic (ex. materii prime, disponibilitati, etc.), fie o sursa care arata provenienta mijloacelor economice (ex. imprumuturi, furnizori, etc).

    Indiferent de functia pe care o indeplineste (economica, statistica, de calcul, de control, de sistematizare), contul are urmatoarele elemente componente: titlul contului, debitul si creditul, rulajul contului, operatiile din cont si soldul.

    Conturile pot fi de foarte multe feluri, in functie de utilitatea, sfera de cuprindere, continutul economic, etc. Distingem astfel conturi monofunctionale sau bifunctionale, sintetice (de gradul I sau II) sau analitice, de activ sau de pasiv.

    A doua parte a acestui referat, dubla inregistrare (contabilitatea in partida dubla) reprezinta dovada clara a evolutiei calitative a contabilitatii, marindu-i valoarea informationala si permitandu-i o verificare eficienta a inregistrarii operatiunilor economice din punctul de vedere a exactitatii lor.
Descarca referat