Referat Tehnologia De Preparare A Torturilor

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 02 Mai 2016

Descriere Referat

Torturile sunt deliciul tuturor zilelor de sarbatoare. Ce poate fi mai frumos decat o felie de tort si un pahar de sampanie cu familia si prietenii la nunta, botez, zi de nastere, etc! Cat e de superb chipul copiilor, la gradinita de pilda, cand e ziua lor de nastere si stau in fata unui superb tort decorat cu Tom si Jerry sau Mickey Mouse, cu ceilalti colegi cantandu-i la multi ani!

Dar in spatele produsului finit se afla munca minutioasa a patiserilor, a cofetarilor pasionati de lumea dulciurilor. Nu degeaba vorbim despre arta culinara, despre maestri patiseri. O arta asadar, impletita cu o tehnologie tot mai avansata, tot mai nonconformista, pentru gusturile cele mai pretentioase si rafinate. Daca pana nu demult ne gandeam la tort si deja ni-l imaginam rotund, de macar un kilogram, decorat cu clasica frisca, iata ca acum ne putem bucura cu torturi deosebite, in cele mai nastrusnice forme, cu ingrediente la care nu ne-am fi gandit.

Referatul de fata analizeaza asadar tehnologia de preparare a torturilor, cu toate etapele de pregatire: pregatirea blatului (alegerea si cantarirea materiilor prime, framantarea si coacerea aluatului), a cremelor, a elementelor decorative, etc . Referatul este insotit de o prezentare in PowerPoint cu 18 slide-uri.

        Extras din referat:

        “Glasarea urmareste acoperirea totala sau partiala (numai suprafata) torturilor cu ciocolata cuvertura, fondant sau zahar caramel, în functie de sortimentul de tort. Pentru glasarea torturilor cu ciocolata cuvertura se procedeaza astfel: 

— dupa solidificarea cremei tortul se întoarce cu baza în sus, întrucât aceasta este mai neteda si  cu pori de dimensiuni mici; 

— se întinde la suprafata un strat foarte subtire de ciocolata cuvertura, atât cât sa acopere porii  de la suprafata foilor, având grija ca ciocolata sa nu se scurga si pe înaltimea tortului; 

— se toarna din nou ciocolata, dar într-o cantitate mai mare, pentru a putea acoperi complet si  înaltimea tortului, daca glasarea este completa. Dupa acoperirea completa a tortului cu ciocolata  cuvertura se niveleaza suprafata trecând cu lama cutitului de la un capat la altul al tortului, pentru a  evita aparitia denivelarilor. Se ridica imediat tortul de pe masa, ajutându-ne de lama cutitului, cu   care stergem spre interiorul bazei surplusul de glazura. Se asaza imediat pe carton cu dantela. 

Glasarea torturilor cu fondant este mai dificila, întrucât glazura din fondant se prelucreaza în stare fierbinte (40 °C) si în contact cu suprafata rece a tortului se întareste foarte repede. Pentru o  glasare corespunzatoare care sa asigure luciul glazurii si suprafata neteda a tortului, procedam  astfel: 

— se unge partea tortului care urmeaza sa fie glasata cu gem de fructe sau jeleu, cu scopul de a  acoperi porii blatului sau foii, ceea ce favorizeaza si aderenta fondantului la suprafata blatului si   mentinerea luciului caracteristic fondantului; 

— se asaza tortul pe gratar de sârma si se toarna fondantul încalzit pâna la 40 0C, colorat si  aromatizat corespunzator sortimentului de tort. Glazura de fondant se toarna in exces, pentru a se  scurge singura pe latimea tortului, fara sa fie nevoie sa se întinda cu lama cutitului, întrucât prin  frecare glazura îsi pierde, luciul; 

— se ridica cu atentie de pe gratar, pentru a nu produce crapaturi, si se asaza pe cartonul cu dantela. “

Descarca referat