Referat Tehnologia De Preparare A Produselor De Franzelare Cu Adaosuri

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 12 Iulie 2015

Descriere Referat

Produsele de panificatie sunt consumate zilnic de noi toti, inca de la primele luni de viata. Cat de apetisanta este o paine calda, proaspat scoasa din cuptor! 
In urma prelucrarii graului, rezulta o faina de calitate superioara care este apoi folosita la prepararea delicioaselor produselor de panificatie: paine, cozonac, colaci, covrigi, paste fainoase, prajituri, placinte, biscuiti, cornuri, lipii, etc. 
Fie ca este alba, semi-alba sau neagra, painea are gustul ei deosebit, extrem de placut. Dincolo de gust, consumul produselor de panificatie si a celor fainoase este benefic pentru sanatate, neputand lipsi din alimentatie.
Progresul evident al societatii din ultimii ani a dus si la modernizarea echipamentelor, a dotarilor din fabricile de specialitate. Ca efecte negative putem mentiona faptul ca acest progres a dus la un numar mai redus de muncitori, rolul lor fiind preluat de diverse masinarii (nu mai exista de pilda framantatori, ci malaxoarele automate; faina nu mai este cernuta manual, ci prin cernatoare centrifugale, acestea fiind create chiar de ani buni, acum aparand noi modele moderne, etc). Efectele pozitive sunt insa mult muai multe si mai insemnate cum ar fi crestere cerintelor pietei ca urmare a diversificarii alimentare: daca pana nu demult ne bucuram de cozonacul traditional, acum exista macar 10 sortimente de cozonac, fiecare dintre ele indepartandu-se mai mult sau mai putin de traditie, de original.
Brutarii sunt adevarati maestri caci din „mainile” lor (prin retetele lor, caci acum aproape toate operatiunile sunt efectuate de fel de fel de masinarii) ies adevarate opere de arta. Aceleasi ingrediente, dar produse diferite la bucatari diferiti. Diferenta o constituie pasiunea si implicarea afectiva. 

Extras din referat:

„Alimentaţia fiecărui popor este orientată, de regulă, pe un aliment de bază care asigură necesarul zilnic de carbohidraţi. În timp ce alimentaţia asiatică are ca aliment de bază orezul, alimentaţia vest-europeană este reprezentată de către cartof. În schimb, în alimentaţia est-europeană şi, în particular în alimentaţia românilor, „pâinea noastră cea de toate zilele” este alimentul de bază. Putem menţiona faptul că nu există individ/grup/familie care să nu aibe în alimentaţia sa măcar un produs din varietatea sortimentală a produselor de panificaţie, fie că e vorba doar de o pâine simplă sau un produs sortimental, astfel că fabricile de pâine şi produse de panificaţie au constituit dintotdeauna o componentă esenţială a economiei naţionale a oricărei ţări.
Panificaţia, respectiv domeniul legat de obţinerea pâinii şi a produselor de panificaţie, a reprezentat una dintre cele mai vechi ocupaţii în ţara noastră, constituind una dintre componentele majore ale producţiei alimentare.
Cerealele reprezintă cel mai important produs alimentar pentru alimentaţia fiecărei persoane, conţinând circa 55% din consumul total de proteine, 15% din consumul total de lipide şi 70% din consumul total de glucide, în total 50-55% din caloriile consumate provin din cereale. Aceste alimente asigură organismului carbohidraţi complecşi, care sunt o importantă sursă de energie, în special pentru dietele reduse in grăsimi.”

Descarca referat