Referat Tehnologia De Preparare A Inghetatei

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 20 Mai 2015

Descriere Referat

Savurata de noi toti in special vara, cu arome diverse (cacao, fructe de padure, vanilie, banane, caramel, alune) care-i dau cel mai adesea si culoarea, inghetata este deliciul zilelor calduroase.
Italienii gelatieri au fost primii care au deschis portile acestui deliciu culinar, dar prima fabrica de inghetata, avand patentul unei masini pentru fabricat inghetata, a fost in America, in a doua jumatate a secolului al XIX lea. De atunci este mereu perfectionata, imbunatatita prin diferite tehnici astfel incat ea sa fie cat mai fina si cu o structura cat mai onctuoasa.
Fie ca este moale (si vanduta imediat dupa preparare, la temperaturi relativ ridicate, de la 3 la -5°) sau calita (racita la temperaturi scazute, intre -28 si -35°), ea este un produs recomandabil consumului, avand un continut ridicat de proteine, dar si calciu si fosfor. Chiar si cei care vor sa scada in greutate pot manca fara probleme inghetat intrucat aceasta are un aport caloric scazut, jumatate din cat au de exemplu prajiturile.
In tara noastra sunt foarte multe tipuri de inghetata, raspunzand astfel gusturilor si preferintelor tuturor consumatorilor. Daca in Romania consumul este oarecum mic, sunt tari in care se inregistreaza un consum anual de pana la 20 kg/locuitor.
Gratie pretului destul de accesibil, dar mai ales gustului deosebit, inghetata este un aliment apreciat pe scara larga, indiferent de varsta sau tara de provenienta. Cum se prepara aces produs, care sunt ingredientele din care este alcatuit aflam din paginile acestui referat.
Daca in linii mari schema tehnologica de preparare nu difera semnificativ, exista totusi mici detalii, “secrete” ale cofetarilor care dau o savoare si o consistenta speciala inghetatei. Oricum, toate procesele trebuiesc atent respectate (chiar de la primirea marfurilor prime si pana la livrarea catre consumatori si apoi depozitarea pana la comercializare) pentru a avea un produs de inalta calitate.

Extras din referat:

“Defectele îngheţatei pot fi:
- De aromă 
- De textură
- De culoare
Defectele de aromă
- Gustul de acru apare atunci când se utilizează smântâna sau lapte cu aciditate ridicată sau amestecul a fost păstrat prea mult timp înainte de freezerare;
- Gust de fiert;
- Gust de rânced apare dacă amestecul a fost prea mult timp păstrat înainte de a fi congelat;
- Gust metallic apare când în procesul tehnologic a avut loc o contaminare a componentelor amestecului cu metalele în special cupru;
- Gust de oxidat apare când grăsimea a suferit un proces de autoghidare. 
Defectele de textură
Textura îngheţatei depinde de numărul, mărimea, forma şi aranjamentul particulelor componentelor. Factorii care afectează structura sunt: compoziţia amestecului, ingredientele folosite, metoda de prelucrare, procesul de freezerare şi călire precum şi condiţiile de depozitare. Defecte mai importante de textură sunt:
- Textura nonsatisfacatoare (grosiera)
- Textura prea tare (rezistenţa)
- Textura sfărâmicioasa
- Textura uscată
- Textura untoasa
- Textura nisipoasa
Defecte de culoare
Anumite tipuri de îngheţată prezintă modificări de culoare datorită combinării coloranţilor utilizaţi cu metalele sau cu taminuri. Astfel îngheţata cu vanilie poate capăta o culoare cenuşie dacă mixul este contaminat cu cupru, iar îngheţata cu ciocolata poate capăta culoarea gri-negru datorită combinării fierului cu tamâşul din ciocolată.”

Descarca referat