Referat Tehnologia De Fabricare A Ciocolatei

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 21 Mai 2015

Descriere Referat

Fie care dintre noi are propriile amintiri legate de copilarie. Unii, mai fericiti as putea spune, isi aduc aminte de ciocolata de casa a buncii, cea pe care o luam si fugeam in gradina, unde, asezati jos langa un copac, o savuram in liniste si ne bucuram de gustul deosebit si de posibilele nuci sau chiar alune pe care le gaseam in ea. Era cremoasa, cu puternic gust de caco si lapte praf. Ne intorceam apoi murdari pe maini si la gura de ciocolata topita, tinuta prea mult in mana, dar nu pentru a ne spala, ci pentru a mai lua inca o bucatica.
Acum insa, odata cu o noua epoca, diferita de cea a comunismului de odinioara, odata cu inflorirea comertului si a posibilitatilor de alegere, ne putem desfata cu un ocean de sortimente de ciocolata. Usoara, fina, aromata, alba sau neagra, cu alune, cu portocale, cu cirese, cu crema, cu coniac, cu rom, cu lapte, cu cocos, ciocolata este picatura noastra de rasfat.
Dincolo de un desert de exceptie, ciocolata este foarte sanatoasa si aduce numeroase beneficii organismului uman: combate anemia, reduce senzatia de oboseala. De exemplu, boabele de cacao, materia prima de baza a ciocolatei, sunt depozitare a cantitati semnificative de potasiu, de fosfor si magneziu. La randul ei, teobromina este un excitant al sistemului cardio-vascular. Iata ca o ciocolata este deopotriva un act placut si util.
Cunoscatorii nu pot vorbi despre ciocolata fara a-i mentiona pe Philippe Suchard, de la a carui nume avem si noi pe piata un sortiment de bomboane de ciocolata cu caramel si Henri Nestle, faimos pentru ca a deschis drumul prepararii ciocolatei cu lapte. De la numele acestuia din urma vine desigur si numele unei faimoase companii, cu fabrici in toata lumea.

Extras din referat:

“Desi ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei si inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea si aparitia diabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaste o crestere a activitătii electrice, iar ritmul cardiac creste mai mult decât în timpul unui sărut pasional si senzatia durează de patru ori mai mult.
Studii recente au arătat anumite beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie si cacao. Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanti polifenolici. Procesarea cacauei cu substante alcaline distrug flavonoidele.
Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale si de îmbunătătire a dilatatiei vaselor de sânge datorate circulatiei sporite ca urmare a consumului zilnic de ciocolată. In plus, ciocolata s-a dovedit a avea un efect neuroprotectiv în accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic Chiar a existat o dietă numită "Dieta Ciocolata", care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolată si cacao. Oricum consumul de ciocolată cu lapte, ciocolată albă, laptelui gras cu ciocolată infirmă beneficiile ciocolatei asupra corpului din aceste produse. O treime din grăsimea ce se găseste în preparatele de ciocolată sunt grăsimi saturate în special acidul stearic si o grăsime nesaturată numită acid oleic. Actionând diferit fată de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu creste nivelul colesterolului din sânge. Consumul de ciocolată în cantităti relativ mari nu creste nivelul colesterolului, ci chiar este indicată o actiune de scădere a acestuia din urmă.”

Descarca referat