Referat Prepararea Iaurtului

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 20 Mai 2015

Descriere Referat

Ce este de fapt un iaurt? Cand a aparut el prima data si unde ? Cum a fost preparat? Din ce ingrediente? Cate feluri de iaurt gasim acum pe piata? De ce este important sa consumam iaurt? Care sunt beneficiile pe care ni le aduce corpului ? Acestea sunt doar o parte din intrebarile la care gasim raspunsul in paginile acestui referat.
Este recomandabil ca zilnic sa consumam un iaurt. El este un produs lactat care contine o cantitate mare de calciu, usor asimilabila, contribuind asa cum stim cu totii, la intarirea oaselor si deci la diminuarea osteoporozei. Multe vitamine (vitamina A, B-uri) si bacterii de care organismul uman are nevoie se gasesc in iaurt. Beneficiile consumului de iaurt au inceput sa fie recunoscute si de lumea medicala, el ajutand digestia, favorizand redobandirea florei colonului. 
Atatea feluri de iaurt din care sa-l alegem pe cel potrivit preferintelor fiecaruia dintre noi: cu fructe sau simplu, de baut sau mai cremos, dietetic sau gras, mai dulce sau mai acrisor, din lapte de vaca, de capra sau de bivolita.
Iaurtul este forma ideala de a conserva laptele, de a-i da o forma in care poate fi pastrat cu succes. Un aliment extrem de perisabil, laptele si ulterior iaurtul trebuie manuit cu dibacie si in conditii de maxima igiena. Toate procesele prin care trece laptele din momentul mulsului si pana la distributia lui in magazine sunt extrem de importante pentru calitatea produsului finit.
In tara noastra iaurtul si consumul lui nu face neaparat parte din traditie, dar cu toate acestea el este consumat pe scara larga de noi toti. Statistic, firmele producatoare din domeniu afirma ca numarul vanzarilor de iaurt si produse din aceeasi gama (kefir, sana) s-a triplat.

Extras din referat:

        “Se ştie, în linii mari, care alimente sunt bune pentru sănătatea organismului şi care sunt mai puţin sănătoase, sau care sunt consumate datorită gustului lor bun. Iaurtul ocupă un loc aparte: gustul lui este excelent iar beneficiile pe care le oferă sănătăţii îl fac să fie de neînlocuit în alimentaţie.
Capacitatea iaurtului de a aduce intestinului microorganisme folositoare este foarte bine venită după tratamentele îndelungate cu antibiotice puternice, care înlătură inclusiv flora normală din organismul nostru, situaţie în care germeni precum Candida, o ciupercă prezentă obişnuit în mediu şi pe mucoase, se înmulţesc excesiv.
Lactobacilus, unul din germenii iaurtului, ajută la refacerea intestinului, creşte absorbţia unor factori nutritivi, asigură sănătatea intestinului şi stabilizează sistemul imunitar. Procesul creşterii acestor germeni duce la transformarea lactozei în acid lactic. De foarte multe ori, oamenii care au deficienţă de lactoză, enzima care digeră zaharul din sânge, nu au probleme atunci când manâncă iaurt, deoarece cea mai mare parte a lactozei a fost prelucrată în timpul fermentării şi a fost transformată în acid lactic.
Pentru a beneficia de toate calităţile iaurtului, trebuie ca el să aibă înscrisă pe el temperatura scăzută de conservare (2-6 grade C) şi termenul de garanţie de maxim 30 de zile. Este indiciul cel mai sigur că iaurtul respectiv este unul veritabil sau, cum deja se obişnuieşte să se numească, un “iaurt viu”.
        În plus, alegând un astfel de iaurt, există garanţia că este produs de o firmă care se preocupă de crearea condiţiilor de depozitare, transport şi expunere la vânzare care să-i păstreze neatinse toate calităţile.”
Descarca referat