Referat Importanta Legumelor In Alimentatie

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 06 Iulie 2015

Descriere Referat

Romania este o tara fericita din punctul de vedere al legumelor, ea fiind binecuvantata cu foarte multe soiuri de legume care datorita climatului, cresc si de dezvolta aici de secole. Ele au constituit si constituie pana in zilele noastre hrana de baza a locuitorilor tarii.
 Ar putea parea inutil sa discutam despre importanta legumelor, intrucat beneficiile pe care acestea le aduc sunt atat de evidente! Cele mai bune remedii au fost dintotdeauna cele naturale si atunci, de ce sa nu profitam de aceste bogatii care se gasesc atat de la indemana noastra, a tuturor?
Unul dintre raspunsurile la intrebarea “de ce taranii sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat orasenii?” poate fi fara indoiala consumul zilnic de legume, gatite, preparate termic deci, dar mai ales in starea lor naturala, adica crude.
Agricultura este practicata intr-o proportie inca foarte mare in tara noastra, desi are o concurenta acerba prin exporturile masive pe care le prefera supermarketurile, se pare mai avantajoase financiar. De cate ori nu ni s-a intamplat in ultimii ani sa cumparam morcovi din Turcia, desi alaturi de ei erau si cei autohtoni, la un pret insa mult mai mare? Diferenta de gust este evidenta, dar posibilitatile financiare reduse ne imping adesea la aceste alegeri pe care le regretam de cele mai multe ori cand vedem de exemplu ca rosia cumparata nu are niciun gust.
Gradinile oamenilor sunt sanatatea in forma ei cea mai pura, cartofii, morcovii, ardeii, rosiile, mazarea, fasolea, ridichile, iesind din pamant usor timid, dar gratie atentiei gospodarilor care le ingrijesc zilnic udandu-le si facand mereu curat in jurul lor, ele ajungand la o forma minunata si un gust paradisiac.

Extras din referat:

“Dar de ce mâncăm legume ?
In privinţa fructelor, răspunsul este clar : pentru că sunt dulci (cel puţin majoritatea). Ne place să mâncăm fructe, cam orice fel de fructe, chiar dacă le acceptăm pe cele străine sau exotice cu oarecare ezitare la început. Dar legumele pot fi amare, iuţi, pot avea crude un gust destul de neplăcut, dincolo de vitamine, aşa că de ce să le mâncăm ? In bună parte mâncăm legume pentru că suntem conştienţi de rolul pe care îl joacă în alimentaţie şi pentru că unele chiar ne plac.
In esenţă, omul de astăzi este rezultatul unei lungi evoluţii şi pas cu pas şi-a diversificat  hrana. In urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani primii strămoşi ai omului începuseră să mănânce frunze, fructe, legume sălbatice, seminţe, vegetaţie diversă. Chiar dacă nu ştia încă să cultive toate acestea, le putea lua direct din natură, din locurile unde ajungea tribul. Dar insectele rămăseseră o parte importantă a dietei.
Omnivori prin definiţie, în pofida preferinţei multora pentru carne, ne întoarcem la legume şi mai ales la fructe pentru că le dorim. Numai că încă de la început nu am avut conformaţia dentară necesară pentru a sfărâma şi rupe fibrele vegetale mai dense, aşa că a trebuit să ne adaptăm.
Putând trăi cu un regim bazat aproape exclusiv pe carne şi grăsimi, cu un mic aport de plante şi legume, nu înseamnă însă că este cea mai bună opţiune. Un regim "excesiv" carnivor scurtează drastic speranţa de viaţă, iar bolile care apar sunt numeroase şi grave. Plantele sunt astfel mai mult decât factori de echilibru, ajungând să ştim instinctiv că avem nevoie de ele. Atât timp cât gustul şi simţul pentru ceva nou se păstrează nealterate de cultura de consum şi fast-food, legumele rămân în topul preferinţelor.
Mai mult decât atât, oamenii au nevoie de mult mai multă energie pentru a-şi alimenta creierul, iar această energie, echivalentul a cel putin 300 kcal, trebuie să fie sub formă de glucoză. Această "raţie" de energie poate fi uşor găsită în legume şi în unele fructe, în funcţie de caracteristicile fiecăreia.”

Descarca referat