Referat Corelatia Dintre Calitatea Produselor Si Protectia Consumatorului

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 29 Aprilie 2015

Descriere Referat

    Calitatea produselor, alaturi de pretul lor sunt cei care asigura competitivitatea pe piata. Calitatea e determinata de conformitatea cu standardele impuse, cu normele stabilite la nivelul bransei, la nivel national sau international, in functie de produs. Nu poate exista pe piata vreun produs care sa nu raspunda unor cerinte de calitate.

    Sunt foarte multi factori care contribuie impreuna la calitatea unei marfi: factori specifici productiei, postproductie, specifici utilizarii produsului, a consumului si exploatarii lui.

    Un tip de produs in cazul caruia nu este acceptat niciun fel de abatere de la calitate este produsul alimentar. Efectele sunt deosebit de profunde si semnificative in cazul nerespectarii calitatii produselor alimentare. Primul pas in ocrotirea si promovarea sanatatii consta intr-o alimentatie sanatoasa, de produse de calitate, care sa fie constituite la randul lor din produse de calitate, care sa fie fabricate, asamblate, pastrate, distribuite si in cele din urma oferite spre consum in conditiile cele mai adecvate.
Pentru asigurarea calitatii produselor alimentare au fost impuse unele criterii, unele dispozitii obligatorii din punct de vedere legal (din pacate nu exista o legislatie alimentara unica), tehnologic, estetic, nutritiv, ingienico-sanitar, socio-ecologic, etc. Este evident faptul ca nu poate exista compromis atunci cand vorbim de produse alimenatare.

    In sprijinul conumatorilor, statul a creat institutii care sa verifice respectarea normelor de catre agentii economici. La nivel international au fost create numeroase organisme, atat guvernamentale cat si neguvernamentale care sa cerceteze respectarea normelor, dar sa si informeze si sa-i educe pe consumatori. In acest sens, cel mai important organism este Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori (I.O.C.U.)
Descarca referat