Referat Baklava Cu Nuca

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 05 Iunie 2016

Descriere Referat

        Pentru fiecare dintre noi cuvantul dulce are o semnificatie aparte, desi el se refera mereu la acelasi lucru: un desert. Fie ca e tort, prajitura, bomboana, dulcele este apreciat de noi toti, indiferent de varsta, de tara de origine, etc.
        Baclavaua este un rasfat, este un desert care nu poate fi consumat in cantitati marI. O singura bucatica, aromata, insiropata, savurata dupa o masa copioasa nu poate fi decat incununarea unei zile reusite. Am ales aceasta specialitate ca tema a proiectului si am explicat drumul ei de la fabricare pana la consum in 9 capitolase, fiecare tratand o parte din ce se intampla in culisele cofetariilor si patiseriilor, acolo unde se nasc bunatatile dulci.
        Astfel, dupa o scurta prezentare a temei in argument, ea este detaliata, la fel de succint in primul capitol, unde am aratat care este schema tehnologica si reteaua de fabricatie. Am descris apoi materiile prime si auxiliare, modul ideal de depozitare a lor si pregatirea pentru produsul finit. De asemenea, am prezentat fazele si operatiile procesului tehnologic, analizand si materiile prime si auxiliare folosite. Ultimele capitole descriu utilajele, instalatiile si ustensilele folosite la fabricarea baclavalei, finalizand cu normele de protectie a muncii PSI si igiena in sectia de fabricare, acestea din urma fiind poate cele mai importante din intregul proces.

Extras din referat:

        “ In ceea ce priveşte baclavaua, istoria ei se pare că ar fi debutat în Mesopotamia, când poporul de aici a creat prăjitura propriu-zisă, inventând un aluat pe care l-au copt şi peste care a pus miere, pentru a-i da un gust deosebit. Cel mai probabil a fost creat pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapi, aflat în Istanbulul de astăzi. De asemenea, o reţetă veche de baclava a fost descoperită într-o carte de bucate scrisă în 1330, în timpul dinastiei mongole Yuan.
        În prezent, grecii şi turcii se ciondănesc pe tema inventarii baclavalei. Primul popor, cel grec, afirma că originile baclavalei se trag din antichitate, aducând aici ca argument Deipnosophistae (opera din secolul al III-lea d.Hr, scrisă de un anume artist al vremii, unde se pare că este trecută o altă reţetă, asemănătoare celei de azi). Turcii neagă veridicitatea celor spuse de greci, zicând că în lucrarea respectivă nu era vorba de baclava, ci de o altă prăjitură. După părerea lor, minunatul desert a fost inventat în Gaziantep, mult mai târziu, după secolul al VI-lea. În sprijinul istoricilor turci sta şi faptul că mai toate popoarele din zona sud-caucaziana au acest deşert.
        Dacă în primii ani de la inventarea ei, baclavaua nu era accesibilă tuturor, pentru că se consuma numai în situaţii speciale, mai târziu ea a devenit mult mai obişnuită la mesele oamenilor. Toate culturile ce au reţea în bucătăria lor au influenţat într-un fel sau altul baclavaua. Coca folosită la prepararea prăjiturii poartă denumirea de“phyllo”, după ce înseamnă “frunza”, în limba greacă. Baclavaua este răspândită în zeci de ţări şi în majoritatea se regăseşte sub aproximativ acelaşi apelativ. Desertul poate fi consumat fie cald, fie rece, însă este bine să fie însoţit de limonada sau de diverse sortimente de vinuri. Poporul armean a făcut chiar şi mai delicioasă baclavaua, prin introducerea scorţişoarei, iar arabii au pus în reţeta apa de trandafiri şi portocale.
        În oraşul turc Gaziantep e celebru datorită calităţii extraordinare a acestui desert, cu toate că după toate probabilităţile, prăjitura şi-a făcut apariţia undeva la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind preluata din Siria. În Bosnia-Herţegovina, reţeta are miere din abundenţă şi, de asemenea, nuci întregi. Acest popor este mare avid de baclava, pe care însă o mănâncă în timpul sărbătorilor speciale. În Iran a apărut un astfel de deşert, ce se prezintă în formă de romburi, ornate cu apa de trandafiri. Chiar şi în Afganistan a ajuns reţetă de baclava. Aici, ea are aspectul unor forme triunghiulare, acoperite cu un strat delicios de fistic. Baclavaua este bine primită şi în România, ea fiind una dintre cele mai apreciate reţete de prăjituri. Este preferata în detrimentul altor reţete pentru că timpul de realizare al acestui preparat este scurt şi nu trebuie să se cheltuiască prea mulţi bani.”
Descarca referat