Referat Taekwondo

  • Nota 10.00
  • 0 comentarii
  • Publicat pe 22 Iunie 2015

Descriere Referat

Practicarea unui sport are pentru fiecare dintre noi o semnificatie diferita: fie un mod relaxant de a petrece timpul liber, fie pentru a socializa, fie pentru beneficiile pe care miscarea le are asupra sanatatii, etc. Motivele sunt diverse si cel mai adesea alegem mai multe sporturi pana ne oprim la cel care se muleaza cel mai bine pe structura noastra personala. 
Taekwondo nu este nici pe departe un sport nou. Peste 2000 ani de istorie a acestei vechi arte martiale l-au impus de curand in cadrul sporturilor olimpice. Semnificand deopotriva lovitura executata cu membrele inferioare, lovitura cu pumnul inchis si calea, metoda, Taekwondo presupune o lupta, cu tehnici defensive si ofensive. Este o lupta fara arme, cele mai folosite fiind membrele inferioare.
Foarte multe state au ales acest sport, devenit acum modern, pentru a-l folosi la antrenamentele fortelor armate, gratie valorilor deosebite pe care le cultiva, valori bazate pe gandirea milenara coreeana. Peste 70milioane practicanti ale acestui sport sunt inregistrati in momentul de fata, in aproape 200 de tari. 
Desigur ca o forma de primitivism s-a pastrat si acum in Taekwondo, daca ne gandim ca aceste “sporturi” erau candva tehnici de supravietuire, caci in timpuri stravechi era necesara dobandirea abilitatilor de aparare impotriva animalelor si diferitilor dusmani.  Chiar imitarea si ulterior adaptarea miscarilor, obiceiurilor animalelor au dus in timp la dezvoltarea, la cizelarea maestriei folosirii membrelor in timpul luptei. Vorbim despre debuturile acestui sport, deci despre Taekkyon. Exista picturi murale din morminte regale care arata astfel de luptatori, datand cu aproximatie in anul 37 i. Hr.
Despre frumusetea si ingeniozitatea acestui sport putem citi mai multe detalii din paginile acestui referat care analizeaza tehnicile de atac, de aparare, pozitii, tehnici de lovire cu bratele, cu piciorul, etc

Extras din referat:
“E bine ştiut faptul că în zilele de azi sportul a atins un nivel foarte înalt de dezvoltare. Nimic nu stă pe loc, la fel şi sportul, necăutând la faptul că sportul a atins un nivel înalt de dezvoltare în toate ramurile sale, sportul continuă să se dezvolte cu tempouri rapide, aceasta fiind foarte bine formulat în deviza olimpică „mai repede, mai sus, mai puternic”. Ştiinţa sportului se îmbogăţeşte permanent cu materialele cercetărilor ştiinţifice, astfel mărindu-şi potenţialul său teoretic, care la rândul său influenţează compartimentul practic, concomitent continuând să-şi dezvolte relaţiile sale cu alte ştiinţe.
Taekwondo e o formă de luptă coreeană, care sa dezvoltat autonom pe parcursul a mai mult de 2000 de ani. Cuvântul „Taekwondo semnifică „arta piciorului şi a mânii” ( „tae” - picior, „kwon” - pumn, „do” - cale, artă). Specificul luptei este predominarea luptei cu picioarele şi cu o amplă tehnică a loviturii cu picioarele în săritură. Taekwondo mai include în sine tehnica autoapărării (blocaje, eschive, retrageri), lovituri cu mâinile şi tehnica deplasării. Datorită tehnicii sale de înalt nivel, lupta dată a obţinut recunoştinţa internaţională. 
E bine cunoscut faptul că îndeplinirea corectă a acţiunilor tehnice ca urmare foloseşte la o economisire considerabilă a rezervelor energetice, spre deosebire de cazul, când nivelul de îndeplinire a acţiunile tehnice este mai mic ce duce la cheltuieli mai mari a rezervelor energetice. Scăderea rezervelor energetice duce la apariţia oboselii, ce este urmată de deteriorarea calităţii de îndeplinire a acţiunilor tehnice. Calitatea executării acţiunii tehnice depinde direct de dezvoltarea capacităţii de coordonare a mişcării.
Analizând datele de mai sus ne expunem părerea următoare „pentru îndeplinirea rezultativă a acţiunilor tehnice, în condiţiile creşterii rapide a oboselii în timpul luptei în Taekwondo, este necesară o bună dezvoltare a coordonării mişcărilor, datorită căreia se va mări economicitatea energetică a îndeplinirii mişcării şi ca rezultat oboseala va surveni după o mai îndelungată îndeplinire a efortului fizic. Apariţia oboselii după o activitate fizică mai îndelungată în procesul unei competiţii de înalt nivel poate să joace un rol important în desemnarea învingătorului.”

Descarca referat